В Китай до две години 1/2 от новите коли ще са с изкуствен интелект

В Китай до две години 1/2 от новите коли ще са с изкуствен интелект

снимка: Economic.bg

Пекин иска до 2025 г. страната да е лидер в областта на изкуствения интелект

Китай цели до 2020 г. да вгради технология за изкуствен интелект в поне половината от новите си коли, пише Reuters. Страната също така планира да покрие 90% от своите големи градове и магистрали с безжична мрежа, която може да поддържа „умни” превозни средства, източник /Economic.bg/.

Тези цели са част от проект за национална стратегия за „умни автомобили”, за която Държавната комисия за развитие и реформи (NDRC) иска да получи обратна връзка.

Целта на Пекин е до 2025 г. да стане световен лидер в областта на изкуствения интелект. Една от подцелите е увеличаване до 2020 г. на общата стойност на основните индустрии, свързани с изкуствен интелект, до над 150 млрд. юана (22.15 млрд. долара). „Умните” коли са ключова част от този проект.

NDRC коментира, че иска да изгради национален екип с представители от Държавния съвет. Въпросният екип ще трябва да ръководи иновация в областта на „умните” автомобили и планирано окуражаване на създаването на преференциални политики за свързаните компании. Тези политики биха могли да доведат до данъчни облекчения.

Подобни новини

Вашият коментар