Британската кралска сватба: Туризъм и сувенири ще стимулират икономиката

Британската кралска сватба: Туризъм и сувенири ще стимулират икономиката

снимка: Капитал

Бракът на принц Хари с Меган Маркъл може да генерира финансова инжекция от 500 млн. паунда

Вече започнаха да излизат първите прогнози за икономическите ефекти от сватбата на британския принц Хари с американската актриса Меган Маркъл. Събитието може да донесе финансова инжекция от 500 млн. паунда за икономиката на Обединеното кралство на фона на притока на туристи и празненствата на британците, твърди консултантската компания Brand Finance, цитирана от Reuters.

През април 2011 г., когато по-големият брат на Хари – Уилям, се ожени за Кейт Мидълтън, са регистрирани 350 хил. повече посетители във Великобритания в сравнение със същия месец на предишната година. Сега според Brand Finance ще се наблюдава подобен приток през май за новата кралска сватба и като цяло тя ще генерира около 500 млн. паунда, източник /Капитал/.

Икономически ефекти

Консултантската фирма прави следната разбивка на сумата. “Около 200 млн. паунда ще дойдат от туризъм, пътувания и хотели”, казват от Brand Finance. И допълват, че близо 150 млн. паунда ще бъдат похарчени за организиране на партита и празненства, а 50 млн. паунда ще се генерират от купуването на сувенири като тениски, шапки и други. Сватбата също така се оценява на 100 млн. паунда под формата на безплатна реклама за Великобритания по света, тъй като подобни събития по традиция предизвикват широк обществен интерес.

Британската туристическа индустрия прогнозира, че тази година ще бъде добра за сектора. Отчасти помага спадът в стойността на паунда от референдума за напускането на ЕС насам, който привлече посетители и попречи на британците да почиват в чужбина.Очакванията са за 41.7 млн. посещения в Обединеното кралство през 2018 г., които ще осигурят приходи от 26.9 млрд. паунда.

Вълнение в Уиндзор

Принц Хари и Меган Маркъл ще сключат брак на 19 май в замъка Уиндзор. Бизнесът там вече се подготвя за ползите от големия интерес към събитието. Сувенири с образите на двойката са изложени в туристическите магазини, а кметът посочва, че градът е обхванат от вълнение: “Очакваме това с нетърпение и се надяваме, че то ще помогне за подобряване на търговията, свързана с туризма”.

“Ще бъде огромен стимул за икономиката. Ще бъде чудесно да видим толкова много хора тук за сватбата, както и да бъдем домакини на самата сватба”, обяснява Андрю Лий, мениджър на хотел срещу замъка Уиндзор.

Подобни новини

Вашият коментар