Днес официално България застава начело на Европа

item_narodenteatur (Small)

снимка: Economic.bg

В страната ни пристигат най-важните личности от европейския елит Антонио Таяни, Доналд Туск, Жан -Клод Юнкер и др.

Като част от Европейския съюз България за първи път поема Председателството на Съвета на ЕС. В следващите шест месеца  заседанията на Съвета, който обединява националните министри на всички страни от ЕС, източник /Economic.bg/.

Днес в Народния театър ще се състои концертът за официалното откриване на Председателството. В страната ни пристигат най-важните личности от европейския елит председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан -Клод Юнкер и др.

Освен тях тук днес идват представителите на 53 медии от цял свят. На срещи и събития журналистите ще бъдат запознати с приоритетите, по които страната ни ще работи. Ше имат и възможността да посетят емблематични места за София и страната, да се докоснат до нашата богата история, култура и обичаи.

Днес обаче центърът на столицата ще бъде блокиран от недоволстващи граждани и екоактивисти, които излизат в подкрепа на Пирин, контрапротестиращи идват от Банско, а освен тях няколко пъти през деня и на различни места се събират полицаите.

През тези шест месеца България трябва да покаже, че е достойна част от Европа. Страната ни трябва да постави на дневен ред най-наболелите за алианса въпроси във време, когато евроскептицизмът расте.

Основен фокус страната ни реши да постави на интеграцията на Западните Балкани и от ЕС приветстваха това решение. Други приоритети са Бъдещето на Европа и младите хора; Сигурност и стабилност и Дигиталната икономика.

Събитията от Българското председателство ще бъдат излъчвани чрез сателит от Еurope by Satellite и ще могат да се ползват от електронните медии на три континента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *