В Смолян представят Провадия – Солницата като първия праисторически градски център в Европа

В Смолян представят Провадия – Солницата като първия праисторически градски център в Европа

снимки: Actualno.com

За Провадия – Солницата като първия праисторически градски център в Европа публична лекция ще изнесе уредникът в Регионалния исторически музей на Смолян Маргарита Люнчева. Събитието е предвидено за вторник, посветено е на европредседателството на България. А темата й е „Къде се крият корените на европейската цивилизация? Поглед към най-ранната история на българските земи“, съобщиха от Историческия музей днес.

0929690001515673521_big (Small)

Люнчева ще представи резултатите от проучванията на един уникален за Европа археологически комплекс – праисторическия солодобивен и градски център, намиращ се край дн. Провадия. Проучванията там започват през 2005 г. и от тогава се провеждат всяка година от голям международен екип, под ръководството на чл. кор. проф. д.и.н Васил Николов от НАИМ при БАН, казват още от музея. Археологическият комплекс представя останките от най-стария солодобивен център в Европа (5500 – 4250 г. пр. Хр.). Състои от производствен комплекс с обредни ями, първоначално неукрепено и впоследствие укрепено с масивни каменни стени селище, ямно светилище и некрополи.

За повече от едно хилядолетие жителите на Провадия-Солницата развиват и усъвършенстват технологията за производство на сол чрез изпаряване на солена изворна вода в керамични съдове на открит огън. В средата и втората половина на V хил. пр. Хр. производството достига до промишлени за епохата количества. По това време (4700 – 4250 г. пр. Хр.) Провадия-Солницата се превръща в първия праисторически градски център в Европа, укрепен с със силна фортификационна система. Проучванията показват, че преди около 7 хиляди години в българските земи е живяло общество, достигнало изключително за времето си развитие, подчинено на много добре изграден вътрешен ред и стройна организация. Всичко това става благодарение на производството на сол, която по онова време е по-ценна от златото. Успешната търговия с така ценния продукт е предпоставка за просперитета на Провадия-Солницата и района около Варненските езера, изключителен израз на който е „златният” Варненски некропол, източник /Actualno.com/.

Подобни новини

Вашият коментар