Д-р Амбурса: Не бих заменил Храброво даже и за Ню Йорк

Д-р Амбурса: Не бих заменил Храброво даже и за Ню Йорк

снимка: БНР

Село Храброво е разположено върху Провадийското плато на 10 км югозападно от гр. Провадия и на 70 км югозападно от гр. Варна. Старите му имена са Фетие гаази, Гаази кьой, Фетих кьой, Фете кьой. Те са свързани със сражения, вероятно по време на османското нашествие в края на ХІV век. През 1934 г. селото е назовано Храброво, което представлява близък превод на старите имена. Инфраструктурата е добра – пътищата са в добро състояние, селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. В района няма големи индустриални производства, природата е чиста и непокътната. Язовир Цонево е на 15 км. В близост има бензиностанция и ЖП-гара. Има покритие на всички мобилни оператори, а също така сателитна телевизия и интернет. Удобни транспортни връзки свързват селото с гр. Провадия и околните села. Има хранителни магазини, кафене, кметство, пощенски клон, ЦДГ и здравна служба. Там репортерът Вяра Николаева срещна д-р Джабби Амбурса. Той е негириец, завършил е медицина в България.

– От кога работите тук?

– В с. Храброво съм от 18 години. Аз не лекувам само хората от с. Храброво, а  от общо 12 села. Сред тях са селата: Комарево, Блъсково, Градинарово, Снежина, Черноок, Черковна, Равна, Чайка. От с. Китен също-нищо, че са 50 човека.

-Трудно ли се работи на село?

– Не е толкова трудно. Трудно беше в началото. Най-вече с малцинствата. С времето си свикнахме. Сега ми е по-лесно. Имам и втори лекар. Аз съм тук, а той е в с. Блъсково. След обяд се въртим. Хората, които не успеят да дойдат ходим и ги обслужваме на място. Нещата са добре. Не са толкова зле. Голям проблем е, че младите бягат. Повечето са в големите градове или в чужбина. Остават старите сами. Даже понякога им изписваме лекарства и ходим да ги вземаме, а после ими ги носим по къщите. Кметовете и те помагат. Те също ходят за лекарства. Налага се.

– Как се справяте през зимата, когато натрупа сняг и Ви се наложи да транспортирате пациент?

– Има кооператори и те помагат. Кооперацията изпраща да ми изчистят, за да си извадя колата. Кооператорите помагат, разчистват пътищата и за Бърза помощ.

– Имал ли сте критични моменти- такива, че да не сте в състояние да помогнете по независими от Вас причини?

Имало е! Критични не, но трудни. В даден момент се налага да се консултирам със специалист, а хората не са в състояние да отидат. Аз нямах транспорт. Тогава ми беше много трудно. Плащал съм пари, за да закарам пациент за консулт и да остане в болница.

– Вечер, ако се случи нещо? Вие къде живеете?

– Тук си живея. На село. На главния път ми е къщата. Свирват и веднага слизам.

– Не Ви ли липсва големия град?

– Не бих сменил село Храброво за нищо на света. Даже за Ню Йорк не бих го сменил. Българите са много добри и приятни хора. Стига само да живееш с тях и да ги разбереш. За толкова години не съм чул лоша дума, а само благодарности. Аз пък помагам с каквото мога. Сега строя медицински център тук в селото. Изтеглих кредит. Ще работя с колеги – лекари, ще извикам и зъболекар и ще купя линейка. Убеден съм, че ще сбъдна мечтата си, тръгнал съм по пътя и няма връщане.

Подобни новини

Вашият коментар