Медведев: Европа иска нов коридор за руския газ след 2019 г.

Медведев: Европа иска нов коридор за руския газ след 2019 г.

снимка: Vlastta.com

Купувачите на руски газ в Европа не искат горивото да продължава да минава през Украйна след 2019 г. (когато изтича договорът между „Газпром“ и „Нефтогаз“), а искат да го получават по нов коридор. Това каза зам.-председателят на „Газпром“ Александър Медведев на газова конференця във Виена, източник /Vlastta.com/.

Настоящият договор за транзит на газ между „Нафтогаз” и „Газпром” бе подписан през 2009 г. за период от 10 години (до края на 2019 г.). Коментарът на Медведев обаче противоречи с изказване на вицепрезидента на Европейската комисия по енергийните въпроси Марош Шефчович, който преди няколко месеца каза, че Украйна има огромен потенциал да стане значителен енергиен възел. Той добави, че Европейският съюз подкрепя запазването на ролята на страната в транзита на руски газ към Европа.

Ръководителят на руския гигант коментира и възможностите за продължаване на “Турски поток” в южната част на Европа, той каза: “Ние все още обмисляме различни варианти как да се доставя газ от “Турски поток” в Европа“. По думите му един от вариантите е той да стига до Баумгартен, Източна Австрия.

Търсенето на газ в Европа ще подкрепи обема на износа на руски газ на 190 млрд. куб. метра, каза Медведев. През 2017 г. “Газпром” е изнесъл рекордни 193.9 млрд. куб. метра газ в чужбина Въпреки това 2018 г. започна с по-скромна динамика. Износът през януари е намалял с около 10%, според изчисленията, въз основа на данни от “Газпром” и европейските транзитни оператори.

Медведев заяви, че поради топлото време през януари вече обемът на износа малко по-нисък в сравнение с миналата година около 3%, но все пак с 8% по-висок, отколкото през 2015 г.

“Европа вижда подземните газови хранилища като фактор за енергийната сигурност и ние също разгледаме нашата система на хранилищата подземна система, която достига около 5 млрд. куб. метра“.

От трибуната на конференцията Медведев призова за по-активно лобиране за ползите от природния газ и руския газ. “Различни организации говорят за това как да използвате газ за намаляване на емисиите. Но в публичната сфера ние сме изправени пред усилията за дискредитиране на газ и по-специално на руския газ. Не трябва да бъдем скромни и да обясним на хората за ползите него”, каза той.

Подобни новини

Вашият коментар