ТЕЦ „Варна“ ще заработи през март

ТЕЦ „Варна“ ще заработи през март

снимка: Monitor.bg

Първият възстановен енергиен блок на ТЕЦ „Варна“ отново ще заработи, като прогнозата е това да стане през месец март, съобщи бившият транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски и настоящ управител на фирмата, купила от ЧЕЗ топлоцентралата, Данаил Папазов. Той уточни, че това ще е шести блок, като амбициите на новия собственик са да въведе отново в експлоатация и четвърти и пети, източник /Monitor.bg/.

Електроенергията, която ще се произвежда от трите възстановени мощности, ще бъде студен резерв, а част от него ще може да се продава и на свободния пазар. Данаил Папазов каза още, че фирмата ще инвестира и в развитието на пристанищната инфраструктура на ТЕЦ „Варна“, като освен да обслужва централата, пристанището ще бъде модернизирано и разширено, за да може да извършва и други дейности, като превоза на контейнери и зърнени товари. Амбицията ни е да предлагаме най-добрата пристанищна услуга в страната, като мислим да привличаме и нови товари, каза още Папазов.

Сделката за продажба на неработещата ТЕЦ „Варна“ бе финализирана в началото на тази година. Продавач бе чешката държавна компания ЧЕЗ, която спря в началото на 2015 година работата на централата, защото не отговаряше на екологичните изисквания. Купувач е българската фирма „Сигда“, която е на сина и дъщерята Папазов. Още тогава той обяви, че плановете са централата отново да заработи и да произвежда електроенергия. Цена на сделката не бе обявена, но през 2006 г. ЧЕЗ я купи за 206 млн. евро, като половината от сумата беше инвестирана за увеличаването на капитала на дружеството. Топлоцентралата и тогава работеше основно за студен резерв, като гарантираше енергийната система при недостиг на ток.

Подобни новини

Вашият коментар