Украинският патриарх: Владимир Путин мечтае да си върне България

Украинският патриарх: Владимир Путин мечтае да си върне България

снимка: Infoline.ua

Според него мечтите на руския президент са напразни, защото този период от историята на неговата империя е приключил, източник /Епицентър.БГ/.

Интересен коментар за външнополитическите амбиции на президента на Русия Владимир Путин направи патриархът на независимата Киевска патриаршия Филарет в интервю за „Дойче веле“.

По отношение на конфликта в Донбас и войната в Източна Украйна църковният водач казва следното: “Русия проявява агресия спрямо Украйна. Незаконно ни беше отнет Крим. Явно са смятали, че по същия начин могат да ни вземат и Донбас, а и други области. Те мечтаят да подчинят цяла Украйна, пък и не само нея. Мечтаят да си върнат влиянието над държавите от бившия социалистически лагер – над прибалтийските републики, Полша, Румъния, над България. Путин си мечтае за подобно нещо.”

Според патриарх Филарет обаче мечтите на руския президент са напразни, защото този период от историята на неговата империя е приключил. “Ние живеем в глобализиран свят, в който няма място за империи. И мечтите за връщането на тези империи – са празни мечти”, казва Филарет.

Според него, войната в Източна Украйна няма да е вечна, а тъй наречените Републики Донецк и Луганск, които са под влиянието на руските сепаратисти, ще прекратят съществуването си. По-нататък в интервюто той твърди, че Владимир Путин е вярващ християнин, който обаче не живеел по законите на вярата, а вършел беззакония. Поради това Филарет го нарича “Новия Каин”.

Подобни новини

Вашият коментар