Подавайте сигнали за корупция, уверявам ви, че ще ги обработим

Подавайте сигнали за корупция, уверявам ви, че ще ги обработим

снимка: Правен свят

Скоро ще отнемем 200 млн. лв. на Прокопиев, ако той не докаже, че са законни, твърди Пламен Георгиев

“Скоро ще отнемем 200 млн. лв. на Прокопиев, ако той не докаже, че са законни”, заявява Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и бивш зам.-министър на правосъдието, който е спряган за титуляр на новата Комисия за борба с корупцията, източник /Правен свят/.

“Първо искам да кажа, че решението на съда беше абсолютно обосновано и мотивирано – точка по точка бяха отхвърлени всички възражения на Прокопиев и твърденията на защитата му за незаконосъобразни действия”, казва Пламен Георгиев. “В решението на съда изключително добре беше написано, че всичко което е свършила КОНПИ е законосъобразно. За нас няма свещени крави. Г-н Прокопиев не е първият олигарх, на когото запорираме имущество, такъв беше и Цветан Василев. Има и други лица. Оттук нататък всеки трябва да се притеснява, ако има незаконно придобито имущество!”, предупреждава ръководителят на КПКОНПИ, цитиран от Канал 3.

Пламен Георгиев уточнява какво предстои пред подсъдимия бизнесмен: “Г-н Прокопиев трябва да представи декларация пред нашата Комисия, в която да докаже законността на неговите доходи. Ако не може да го направи, то в края на месец февруари КОНПИ ще внесе иск за отнемане на имуществото му, което вече сме запорирали”. Запитан дали смята, че Прокопиев е успял да натрупа по честен път стотици милиони левове, Пламен Георгиев коментира: “Фактът, че ние сме внесли този иск, фактът че той е одобрен от съда на първа и е потвърден на втора инстанция, говори че ние сме събрали достатъчно доказателства, че имуществото, което е придобито от г-н Прокопиев за нас е незаконно придобито.”

Ръководителят на КПКОНПИ припомня, че още преди публичното обявяване на решението за запориране на имуществото на обвиняемия Прокопиев, кръгът “Капитал” е предприел яростни атаки срещу институцията. “Дори преди нашето решение имаше теч на информация”, казва Пламен Георгиев. “С оглед на това вече тече проверка на ДАНС откъде е изтекла класифицирана информация във връзка с този случай”, допълва председателят на Комисията.

Той е уверен, че държавата е достатъчно силна и “има възможност да се справи с корупцията”, като призовава: “Апелирам към всички граждани, които по някакъв начин са станали свидетели на корупция: давайте сигнали! Вече можем да работим по сигнали на граждани, а допреди 10 дни нямахме такава възможност. Така че подавайте сигнали за корупция, уверявам ви, че ще ги обработим!”

Преди година и половина КОНПИ наложи рекорден запор за над 1 милиард лева над активи на банкера беглец Цветан Василев. “Делото е в съда, оттук нататък следват съдебни процедури, които са дълги и трудни, защото материалите по делото са стотици страници”, припомня Пламен Георгиев. Според него едва след същинския съдебен процес, съдът ще вземе решение дали да бъде отнето запорираното “наистина гигантско имане”. Пламен Георгиев оценява като “най-нормалното” нещо атаките на приближени на обвиняемия банкер медии. “Правят го и хора, на които са запорирани дори суми от порядъка на 5 или 10 хил. лева”, добавя ръководителят на Комисията. “Само ще дам един пример – преди 5 години, когато бях зам.-министър на правосъдието и посещавах затворите, над 90% от затворниците твърдяха, че са невинни. Всички обясняваха как са в затвора поради грешка в системата или по някаква друга причина, която е независеща от тях или че са били набедени. Ние работим само с факти и доказателства, които представяме в съда. А другото е просто една говорилня”, подчертава юристът.

Пламен Георгиев разкрива още, че има постъпили данни за корупция и в политическите среди. “Имаме много данни, въпросът е ние да ги обработим и да ги направим годни доказателства, които след това да се ползват за едно производство, както се случи и с кмета на Септември. Виждате, че събрахме много доказателства, които дадоха основание на съда да го отстрани от длъжност”, казва Георгиев, давайки за пример решението на Специализирания наказателен съд от понеделник.

Подобни новини

Вашият коментар