Проверяват местни прокуратури, „затваряли“ дела срещу кметове

Проверяват местни прокуратури, „затваряли“ дела срещу кметове

снимка: Монитор

Обвинението има подозрения кой е поръчителя на отвличането на Адриан

Местни прокуратури и районни управления на МВР ще бъдат проверявани, тъй като има данни, че са „затваряли“ дела по сигнали срещу кметове. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, като даде пример с последния арест на градоначалник – този на кмета на Септември Марин Рачев. При обиска на дома му стана ясно, че Рачев е притежавал документи от ДАНС за разследвания срещу търговията с гласове в района, източник /Монитор/.

„Подозренията как са попаднали документи от ДАНС в кмета на Септември трябва да се насочат в нашия двор и в този на МВР“, заяви Цацаров, като посочи, че подобна самокритичност е нужна, за

да се разследват сериозни

корупционни престъпления.

„Отправени бяха обвинения, мисля че пак от парламентарната трибуна, към ДАНС по отношение на документи, които са попаднали в кмета на Септември и са издадени от Агенцията. Проверката, която е разпоредена обаче показва, че те са сезиращи справки по повод предните местни избори по повод купуване на гласове, които са преминали и през прокуратура, и през органи на МВР“, обясни Цацаров и уточни, че така са стигнали до нощното шкафче на кмета. „Следователно подозренията не трябва да се насочват към ДАНС, а в нашия двор и този на МВР, което ще бъде предмет на проверка“, каза още Сотир Цацаров. „Още веднъж се показва, че моделът Специализиран прокуратура или какъвто и да е орган с компетентност на територията на цялата страна в противодействие на корупцията е очевидно една идея по-успешен от органи само с местна компетентност.

„Притеснително е това, че срещу такъв тип кметове, които не са малко, е

имало сигнали както в местната

прокуратура, така и в местната полиция.

Притеснителното е, че на такива сигнали не е отреагирано или е отреагирано по начин, по който сигналите са били „затваряни““, категоричен бе Цацаров и добави, че ако се установи, че магистрати са си „затваряли очите“ по сигнали срещу кметове, те ще понесат отговорност за действията си. „Ако са укрили престъпление, тези магистрати ще си носят наказателната отговорност“, категоричен бе обвинител № 1 допълни: „Не бива да се мисли, че се работи по списък, ПР програма и нещо такова, работи се по данни, подадени от ДАНС или вече от новата дирекция“, заяви той. Относно думите на административния ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев, който коментирайки обвиненията в Септември каза да се готвят и други кметове, главният прокурор обясни, че се работи за тези, за които се подават съответните оперативни данни.

Има ли данни се

пристъпва към реализация“,

заяви още главният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира и казусът с уволнения чиновник от Шумен. Обвинител № 1 заяви, че не е получил сигнал от соцлидерката Корнелия Нинова във връзка с обвиненията й, че прокуратурата в Шумен се меси в партийните работи на БСП, обяви самият той.

“В момента, в който г-жа Нинова представи документи за твърденията си, проверка ще има. Колегите от Шумен са проверявали документно престъпление. Едва ли може да се говори, че са проверявали партийна дейност”, декларира Цацаров. Коментарът му дойде след думи на Нинова, че покрай разследване на активист на БСП от Шумен районната прокуратурата в града е изискала партийни книжа.

„Имаме подозрения кой е поръчителят за отвличането на Адриан Златков“, каза още главният прокурор по повод отвличането на Адриан Златков и освобождаването под парична гаранция на четиримата обвинени за него. На въпрос дали има данни за още хора, замесени в случая, Сотир Цацаров отговори: „Естествено, че

има данни за още хора и

естествено, че се работи върху това.

Хората, за които става дума са или помагачи или просто част от изпълнителския апарат. Едно такова престъпление изисква и поръчител, а такъв поръчител има“.

В отговор на въпрос знае ли се кой е изпълнителят, Цацаров посочи: “Има съответни подозрения“. „Дори и изясняването на доказателствата до този момент е изискало сериозен труд. Тоест е изисквало огромен труд и огромно събиране не само на оперативна информация, но и в превръщането й в годни доказателствени средства. Не напразно благодарихме на колегите от сръбската прокуратура и сръбското Министерство на вътрешните работи. Помощта им беше безценна и продължава. Трудно се доказват подобен тип деяния. За мен е извършена огромна работа“, посочи още главният прокурор. “За съда – или добро, или нищо. Искам да благодаря на колегите си Столичната дирекция на вътрешните работи и Софийската градска прокуратура за свършената работа”, каза Цацаров по случая с обвинените за помагачи начело с Ивайло Борисов-Ториното за отвличането на Адриан Златков. По-рано днес апелативният съд в София пусна четиримата задържани от ареста срещу парична гаранция. “Имаме подозрения кой може да е поръчител на отвличането”, каза пестеливо главният прокурор.

Ще разочаровам защитата

на обвиняемите в Ихтиман,

разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин“ в отговор на въпрос за случващото се в Ихтиман. „Обстановката в Ихтиман е притеснителна. Това, което мога да кажа от последните минути е, че защитата на обвиняемите е направила отвод на цялата прокуратура в Ихтиман. Очевидно се бърза, за да изтекат 72-та часа , за да няма компетентна прокуратура, която да реагира. Ще ги разочаровам – разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин.

Подобни новини

Вашият коментар