ГЕРБ предлагат промени в Закона за енергетиката

ГЕРБ предлагат промени в Закона за енергетиката

снимка: Агенция Монитор

В рамките на следващите 10 дни ще бъдат внесени промени в Закона за енергетиката. Началото на март би трябвало да се приемат новите текстове, прогнозира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. В тези кратки срокове няма как да изготвим нов нормативен акт, заяви по БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика, източник /Агенция Монитор/.

Той определи срещата с бизнеса на тази тема като ползотворна и каза, че ще се приемат набелязаните там мерки. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък.

„Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100“, коментира Добрев. По думите това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна. Държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите, гласят други обсъждани мерки.

Относно американските централи, които се обсъждат от четири години, Добрев коментира, че има напредък по този казус, свързан с евентуална държавна помощ. “Знаем, че тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите.”

Подобни новини

Вашият коментар