Денят на Линкълн

Денят на Линкълн

снимка: Факти.бг

Ейбрахам Линкълн е роден на 12 февруари 1809 г. в Кентъки

В САЩ днес отбелязват Денят на Линкълн. Той е посветен на годишнината от рождението на президента Ейбрахъм Линкълн, източник /Факти.бг/.

От всички президенти в историята на Съединените щати Ейбрахам Линкълн вероятно е президентът, когото хората помнят най-добре и към когото изпитват най-дълбоки чувства. Неговото детство, преминало в Индиана, докъдето тогава са били стигнали заселниците, определя развитието на личността му и по-нататъшната му мотивация в живота. Линкълн донася в Белия дом своята честност и почтеност. За него винаги ще си спомнят като за Честния Ейб. Преди всичко обаче неговото име се свързва с окончателната забрана на робството. Той се превръща в първия истински символ на американската мечта, защото от обикновен човек със скромно положение се издига до върха на обществото като президент на страната.

Ейбрахам Линкълн е роден на 12 февруари 1809 г. в Кентъки.

През 1834 г. той е избран в Камарата на представителите и тръгва по дългия път към президентския пост, за да стане шестнайсетият президент на САЩ. През следващите няколко години той практикува право из щата, като пътува на кон до различните окръзи. През 1847 г. е избран в Конгреса, но противниците му не позволяват да се задържи дълго там. Линкълн е пламенен противник на робството и стои на твърди позиции по множество спорни въпроси. Не е избран за втори мандат, затова се връща към правото.

Подобни новини

Вашият коментар