Килийно училище привлича туристи в Блъсково

Килийно училище привлича туристи в Блъсково

снимка: БНТ Новини

Безплатни посещения в 150-годишно килийно училище предлагат жителите на провадийското село Блъсково. То беше реставрирано заедно с църквата “Света Троица” с лични средства на двама братя – винопроизводители. С обект като този хората от селото се надяват Блъсково да стане притегателно място за повече туристи, източник /БНТ 2/.

Блъсково е едно от най-големите села на община Провадия. От години привлича туристи с винопроизводството и разходките с файтон. Отскоро селото предизвиква интерес и с новите си обекти, които са безплатни за посещение. Всъщност не става дума за чисто нови пространства, а за храм и килийно училище, които съществуват вече повече от 150 години. Дълго време обаче били изоставени, заради което храмът “Света Троица” е бил буквално руина.

Петранка Христова, с. Блъсково:
„Хората са много доволни, че църквата е направена, всичко беше порутено преди.“

Наложило се голяма част от сградата на храма да бъде изградена наново. Реставрирани са стенописите и иконите. За краткото време от новото си съществуване, църквата е посетена от стотици миряни.

Силвия Благоева:
„Идват и туристи. През някои дни – и по два, и по три автобуса. От селото правят се кръщенета, идва свещеник от града, правят се литургии.“

Възстановяването на старото килийно училище в Блъсково и разрушения храм е доказателство, че трябва да пазим живата си история.

Подобни новини

Вашият коментар