Община Вълчи дол спести за един месец близо 40 хиляди лева от сметопочистване

Община Вълчи дол спести за един месец близо 40 хиляди лева от сметопочистване

От началото на тази година Община Вълчи дол е поела дейността по почистването и извозването на битовите отпадъци в района. Местната администрация е прекратила договора, който е имала със сметопочистваща фирма, с цел икономии на средства. За януари общината е спестила на данъкоплатците близо 40 хиляди лева, източник /БНТ2-Варна/

Само за месец, откакто общината се грижи за сметопочистването и депонирането на отпадъците, разходите са паднали драстично.

Георги Тронков – кмет на Община Вълчи дол: “Миналата година за януари месец ние сме платили с депониране и с транспортиране 57 хиляди лева. А тази година рекапитулацията за разходите, които сме направили с депониране и сметоизвозване, и сметосъбиране, и за дейността, и за заплатите на хората, разликата е много голяма. Разходите са 16 хиляди лева.”

Местната администрация решава, че ще спести сериозни средства от бюджета, ако Общината сама поеме дейността по почистването и извозването на отпадъците. След обществено обсъждане и с решение на Общинския съвет започва процедура по прекратяване на договора със сметопочистващата фирма.

Георги Тронков – кмет на Община Вълчи дол: “Минахме процедури за купуване на чисто нов автомобил, минахме процедури за купуване на контейнери.”

От началото на годината контейнерите са подменени, а сметоизвозването се извършва редовно. Жителите на Вълчи дол се надяват на по-голям контрол от страна на общината при извозването на отпадъците.

Елина Иванова: “Работи си системата, изхвърлят се отпадъците нормално с изключение, че сме по такъв район, където има дворове, градини, някои хора си изхвърлят, примерно отпадъци, които не са за контейнери и казани, така ще има по-голям контрол.”

Не са малко и спестените средства от сметопочистването за месец януари.

Георги Тронков – кмет на Община Вълчи дол: “На данъкоплатците от 38 до 40 хиляди сме направили икономии.”

От администрацията са категорични, че тези пари ще бъдат вложени в инфраструктурата на община Вълчи дол.

 

Подобни новини

Вашият коментар