Проф. Михаил Константинов: България вече е лидер на Западните Балкани!

Проф. Михаил Константинов: България вече е лидер на Западните Балкани!

София трябва да продължи да настоява да бъде приета час по-скоро в Шенген, защото е изпълнила всички изисквания на ЕС, убеден е анализаторът

България трябва да продължи да настоява да бъде приета час по-скоро в Шенген, защото е изпълнила всички изисквания, които са били поставени от Европейския съюз. В момента пречките пред нашето влизане са вътрешни противоречия в Холандия и Германия, обясни в студиото на предаването “Европа сутрин” по телевизия “Европа” анализаторът проф. Михаил Константинов. Според него има още един аргумент в наша полза – промяната на политиката на Балканите и фактът, че страната ни успя да стане лидер в региона, източник /Епицентър.БГ/.

„Тя вече е лидер на Западните Балкани. Тя започва да става и лидер – е, може би не в първата тройка, но във втората тройка на Европа сме лидери с това, което правим тук. Точно тук сме си намерили една прекрасна ниша, и стоим много добре. Честно казано, преди шест месеца не очаквах, че така добре ще се развият нещата. За нас, като фактор на Западните Балкани. Ние станахме истински, полезен фактор в това отношение и аз съм горд с това, което се случва,” категоричен беше той.

Усилията ни трябва да продължат, защото дават резултат, допълни проф. Константинов. Сред най-новите примери в тази посока е и първото от две години заседание на комисията към европарламента, която отговаря за връзките с Македония – а това стана факт благодарение на усилията на двама български евродепутати. Според Михаил Константинов има реален шанс бившата югорепублика да разреши спора си с Гърция за името.

„Проблемът няма да се реши докато ние сме председатели, защото тези неща не стават толкова бързо. Но трябва да стигнат до степен, в която да няма връщане назад. Тоест ние трябва да убедим и македонското ръководство, което е почти убедено вече, и по-скоро гръцкото. Тъй като Ципрас сам по себе си е убеден, че така трябва да се действа, но натискът вътре срещу него е страхотен. А той не може да си позволи да загуби само защото е направил външнополитическа отстъпка на една малка съседна държава. Така че и него трябва да го разбираме”, смята анализаторът

Темата за бъдещето на Западните Балкани със сигурност ще продължи и по време на председателството на Австрия и след това на Румъния, които имат много близки позиции с тези на България, допълни проф. Константинов.

Подобни новини

Вашият коментар