Руските съдии вече могат да шофират пияни

Руските съдии вече могат да шофират пияни

снимка: МигNews.Info

На полицията е забранено да отнема шофьорските книжки на съдии и да ги подлага на тестове за проверка на наличието на алкохол

Руските полицаи вече няма да имат право да спират съдии, които извършват пътни нарушения, дори и когато става дума за шофиране в нетрезво състояние.  Това стана възможно чрез промяна на правилника за движение по пътищата, влязла в сила днес, предаде Франс прес.

Променените правила бяха публикувани в руския Държавен вестник. Те забраняват на пътната полиция да отнема шофьорските книжки на съдии, да ги подлага на тестове за проверка на наличието на алкохол в организма или да им съставя акт в случай на пътно нарушение, източник /МигNews.Info/.

За пътните полицаи остава само една възможност да прилагат закона – да изготвят доклад за извършеното нарушение от съдията, който после ще бъде предаден на Министерството на правосъдието. Досега подобен режим съществуваше само за прокурорите. Той бе преди всичко предназначен да попречи на полицията да упражнява натиск над тях, обясни руската Генерална прокуратура, която бе инициатор на тази мярка.

Законодателството по отношение на водачите, шофиращи в нетрезво състояние, неотдавна бе затегнато в Русия. За шофьорите, предизвикали катастрофа със смърт под влияние на алкохола, вече се предвижда минимална присъда от две години затвор.

В Русия всяка година при катастрофи загиват около 20 000 души. Страната е на едно от първите места в света по смъртност по пътищата – нещо, което по-конкретно се дължи на шофирането в нетрезво състояние, но и на лошата пътна инфраструктура и неспазването на правилата за движение.

Подобни новини

Вашият коментар