ХАМИД ХАМИД: ЛИЦА, СВЪРЗАНИ С ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, БЕЗ ДА СА ДАЛИ И 1 ЛЕВ, ПРИДОБИВАТ АКТИВИ НА КТБ С ПАРИ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ

Hamid-Hamid (Small)

снимка: 1den.BG

По гласуването в зала на закона ще се види чия съвест е чиста по отношение на кражбата на века

– Какво означава да се даде “правен инструмент синдиците на КТБ да върнат на държавата заграбеното” и “да има справедливост”, г-н Хамид? Нали така определихте целта на предложения от вас закон за КТБ? В момента няма ли правни инструменти?
– Това означава синдиците да имат законов механизъм и правно основание да извършват действия, които досега не можеха да извършват. Т.е. да имат и да могат да използват пряка законова норма в своите действия, за да спрат разграбването на вече затворената банка, източник /ДПС/.
– Имаме закон за банковата несъстоятелност…
– Сегашният ни закон за банковата несъстоятелност е добър, не казвам, че е лош. Но той е направен така, че да регулира една нормална банкова дейност.
А всички видяхме от докладите на “Аликс Партнърс “, че КТБ не е работила като нормална банка. Била е заложена от мажоритарния си собственик да не работи като нормална банка. Така че аз мисля, че с тези предложения даваме ефективно законово оръжие на синдиците да се погрижат за общия интерес.
 Говорите така, като че ли сте сигурен, че наистина има вторично ограбване на КТБ. Убеден ли сте, че има?
– Убеден съм, че КТБ бе разграбена. ДПС обяви, че ще внесем такъв закон през есента, след като в края на лятото синдиците на КТБ обявиха периодичните си доклади.
От тях видяхме, че докато те водят съдебни дела за обезсилване на някои цесии – над 800 такива дела са завели, докато се водят, без да има каквато и да е защита, активи се разграбват, отиват в трети лица, и то без да има някакви плащания.Тогава решихме да ги спрем. Да уточня нещо важно – законът не засяга тези сделки, при които има плащане, защото има хора, които са си платили. Има обаче и такива, които не са платили нито лев, а са придобили активи.
– Как си представяте механизма, по който всичко ограбено ще се върне в масата на несъстоятелността, респективно на държавата, оттам и на всички хора, които бяха ощетени?
– Големият проблем е тръгнал от неправомерни действия на временните квестори, които, без да имат това право, са заличили ипотеки по кредити. Те впрочем са обвиняеми и за това в момента. След това заличаване активите се оказаха свободни и безпрепятствено се прехвърлиха към много лица. Нашият закон ще върне статуквото към датата на обявяването на банката в несъстоятелност.
 Ще се развалят ли сделки по прехвърляния?
– Не. Законът връща обезпеченията там, където те са били. И то докато съдът се произнесе коя сделка е законна и коя не. Това означава, че българският съд ще реши дали една сделка е законна, или не е. А законът просто ще съхрани активите по обезпеченията до произнасянето му. Много хора неправилно си помислиха, че връщаме имоти и други обезпечения назад. Такова нещо няма, защото това би било нарушение на гражданския оборот и на Търговския закон. Не сме си позволили такова нещо.
 От ДПС неведнъж заявявате, че има три причини за случилото се в КТБ – начинът, по който е функционирала банката, пропуски в законодателството и грешки, допуснати от квесторите. Кои от тези причини вече не са налични, за да няма повторение на “случката”?
– За съжаление, квесторите вече са сгрешили и част от грешките са непоправими. Дори нещо повече -според прокурорите се касае за престъпление. Пропуските в законодателството се надявам да ги поправим с този закон, ако бъде приет. Тогава ще имаме основание да кажем, че сме попълнили и празнотите в законодателството. Оттук нататък ни остава да разширим анализа на “Аликс Партнърс”
А самото разграбване си е заложено в начина на функциониране на банката. Убедени сме, че това си е била замислена кражба и на държавата, и на собствениците от мажоритарния собственик.
– Не мислите ли, че заинтересованите и лобитата им, защото се каните да обезсилите и обявите като недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляне на вземания, по които няма действително и адекватно плащане, ще опитат да блокират приемането на закона? – Това вече го има. Още от първия ден срещаме огромен отпор.Такава огромна сума е открадната от тези лица, че те имат достатъчно пари, за да плащат на юристи, лобисти и медии, които от първия ден ни атакуват. Какво ли не чухме – че нормите, записани в него, били невъзможни, дори че били глупави. Но това е защитна теза на всеки обвиняем, на всеки престъпник. Все си мисля, че държавният и общественият интерес са по-силни от всякакви лобита.
 “Грешката” на квесторите, за която стана дума, се оказва трудно поправима – заличаване на залози по ипотеки, без да имат това право. Ще ограничите ли бъдещите от такова творчество?
– Правили са го, въпреки че в правомощията им не влиза заличаване на обезщетения. Сега вкарваме изричен забранителен текст, защото една от защитните им тези е, че не било изрично забранено. Може и да е презастраховане, но за съжаление, заличаването е факт, затова въвеждаме категорична забрана. Надявам се синдиците да упражнят новите правомощия и да положат максимални усилия, за да спасят голяма част от имуществото, за да може по-голяма част от вложителите да си получат парите
– Какво целите с увеличаването от 2 на 5 месеца на срока, през който синдиците да могат да предявяват искове срещу трети лица за това разграбено имущество? Няма ли през това време да изчезнат фирми, имоти?
– Не. Проблемът е, че за да предявят искове, синдиците трябва да минат през съда. А докато траят тези дела, срокът изтича. И става така, че те накрая ще спечелят делото, но ще се окаже, че срокът е изтекъл. И някой, който и стотинка не е дал, за да притежава един актив, ще каже, ами той срокът вече изтече. Между другото, това се случи преди няколко месеца.
 На няколко пъти казвате, че КТБ е кражбата на века и че схемата е заложена от мажоритарния собственик. Каква е тя, опишете я?
– Това, което виждам от докладите и от фактите, до които стигна временната анкетна комисия, ме карат да мисля, че това е схема, замислена от нейния мажоритарен собственик. А тя е проста – при никакви обезпечения, само със залог на дялове и акции са отпускани огромни суми към кухи дружества. Те съответно са отпускали същата сума към следваща по редицата куха фирма, тя към трета, третата към четвърта. Едва четвъртата е купувала някакъв актив. След като банката бе обявена в несъстоятелност, изведнъж се появяват трети лица, част от обкръжението на мажоритарния собственик, които правят цесия, без да заплатят нищо към предпоследната фирма, купуват вземането, раздуват го и обявяват четвъртата фирма в несъстоятелност. Така получават даром актив, без да са платили нищо за него. Придобиват активи с парите на вложителите чрез съдебна манипулация
– Защо мислите, че е замислена от мажоритарния собственик?
– Тя не би действала, ако кухата фирма не е свързана с третото лице, което пък е свързано с мажоритарния собственик. Даже видяхме, че подобни схеми са използвани в Сърбия. И са използвани едни и същи лица бушони. Силно се надявам сръбското правосъдие да уважи искането на българското правосъдие и да екстрадира Василев, защото не приемам държава в Европа да не предаде на друга държава с действаща правосъдна система обвиняемо лице.
 Как записът в закона ще засегне прехвърляне на дялове и акции от предприятия от длъжници на банката към споменатите трети лица?
– Ще ги обяви за относително недействителни. Защо относително, защото, ако има плащане, законът няма да ги засегне. Но ако са прехвърлени само измамно, това е и нормата на закона за задълженията и договорите, където се говори за привидни сделки, ще ги обяви за недействителни. Виждате, че няма нищо извънредно в този текст. Но това ще спаси и цялата система от това акции и дялове да се прехвърлят на клошари и от това един длъжник на банката да каже аз съм чист. Изискването е едно – да има плащане. И то по нормални цени. Представете си плащане от 5 лева за актив от 5 милиона лева За мен това е привидна сделка. Така че сме се старали тези привидни, измамни сделки с цел увреждане на вложителите и на държавата, която вече е кредитор на КТБ в лицето на фонда за гарантиране на влоговете, да ги спрем.
– Защо според вас ДПС сте законодателно активни в тази сфера, а останалите парламентарни групи – не особено?
– Този въпрос задайте на тях. Аз мога само да гадая. Вероятно някои от предпазливост, не дай си боже да има и такива, които са заинтересовани. С гласуването в зала ще видим на кого съвестта му е чиста по отношение на кражбата на века.
– Ще се окажат ли повечето депутати с чисти съвести? Оптимист ли сте за приемането на закона?
– Да. Законът ще мине и ще заработи и скоро ще видите резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *