ГЕРБ хареса Пламен Георгиев за шеф на антикорупционната комисия, БСП обмисля дали да номинира

ГЕРБ хареса Пламен Георгиев за шеф на антикорупционната комисия, БСП обмисля дали да номинира

снимка: Дневник

ГЕРБ вече имат фаворит за председател на новата антикорупционна комисия, а БСП все още обмисля дали да номинира някого. Това показа проверка на “Дневник” в парламента.

Днес правилата за избор на нов председател бяха гласувани от Народното събрание, като в сряда от председателя на ресорната парламентарна комисия Борис Ячев стана известно, че съставът на новото антикорупционно звено вероятно ще бъде попълнен до началото на март, източник /Дневник/.

Антикорупционнният закон на управляващите беше приет в края на 2017 година, а след това оцеля и през наложеното от президента Румен Радев вето. В преходните и заключителните разпоредби на акта е записано, че съставът на комисията трябва да бъде попълнен до месец след влизането в сила на закона. Текст, който няма да бъде спазен.

Новата комисия се състои от председател, негов заместник и още трима членове.

Фаворитът на ГЕРБ, по информация на “Дневник”, е Пламен Георгиев –

шеф на настоящата комисия за отнемане на незаконното имущество. Неговата комисия, заедно с тази за борба с корупцията ще се влеят в новия орган. Вчера дори от все още несформираната комисия се похвалиха с първата си акция срещу кмета на град Септември.

ДПС все още не са обсъждали дали ще издигат кандидат за председател на новата комисия. “Вождовете други теми ги вълнуват напоследък”, коментира пред “Дневник” депутат от “Обединени патриоти”, които също нямат позиция по темата.

Подобни новини

Вашият коментар