Извънредно! Кирил Ананиев е поискал оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев

Извънредно! Кирил Ананиев е поискал оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев

снимка: Dnes

Директорът на НЗОК постъпи некоректно, тъй като не е информирал Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание, обяви министърът

Министър Кирил Ананиев е поискал оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Министърът обяви, че е направил това още вчера, източник /Епицентър.БГ/.

Причината – Плочев написал писмо зад гърба на Надзорния съвет на НЗОК и зад гърба на здравното министерство до Народното събрание и до шефовете на ПГ, в което обяснява, че дълговете към здравните каси в чужбина са над 200 млн. лв, съобщава „Канал 3“.

Тези задължения, пише в писмото си Плочев, са на стойност към началото на 2018 г. от 271 247 500 лв. и представляват задължения на НЗОК към чужди здравни фондове.

Към 31 януари 2018 просрочените задължения на НЗОК възлизат на 133 571 232 лева, а към 31.12. 2018 г. техният размер се очаква да бъде 207 273 030 лева. Поради тази причина Плочев е поискал да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК и да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на тези задължения, като изчисления от него необходим допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 януари 2019 г. възлиза на 140 млн. лева.

Ананиев бил неприятно изненадан и го попитал защо го е направил, при което проф. Плочев обяснил, че явно е подведен и е подписал нещо, което са му подали да подпише. После заявил, че е направил гаф и ще си подаде оставката. Това се случило преди два дни, разказа министърът в кулоарите на Народното събрание.

Вместо това, шефът на Здравната каса отишъл в парламента за совалки да търси подкрепа.

Здравният министър заяви, че няма как той да го уволни, защото Плочев е избран от парламента. Очаква се идната сряда въпросът да се дискутира от здравната комисия, на което ще бъде извикан и шефът на касата.

По неофициална информация, от мнозинството са бесни на Плочев и той ще бъде сменен. Именно от неговото писмо се възползва БСП като го оповести от трибуната на парламента по време на участието на здравния министър в парламентарния контрол.

В писмото на Плочев е посочено, че НЗОК дължи 271 200 475 лв. към чуждите здравни каси – данните са за периода до началото на 2018 г.

Камен Плочев бе избран на 28 юли 2017 за управител на НЗОК. 205 депутати гласуваха „за“, а 1 се въздържа. Проф. Плочев бе единственият кандидат за поста.

Подобни новини

Вашият коментар