Село Блъсково край Провадия вече има зъболекар

Село Блъсково край Провадия вече има зъболекар

 снимка: БНТ2-Варна

Провадийското село Блъсково е едно от малките населени места във Варненска област, в което вече има достъпна зъболекарска помощ. За многобройните му жители това е огромно облекчение, тъй като те не разполагат със средства, за да пътуват на десетки километри до най-близкия стоматолог, източник /БНТ2-Варна/.

В село Блъсково живеят около 1500 души. Доскоро тук не е имало нито лекар, нито зъболекар. При всяка болежка хората пътували до съседното село или до Провадия. Съвсем наскоро тук започва работа младият стоматолог – доктор Сали Салиев. Два пъти в седмицата пътува от Варна, за да преглежда многобройните си пациенти.

д-р Сали Салиев, зъболекар:
Сблъсквам се с по различни случаи, с каквито например колегите не са се сблъсквали във Варна. Идват в късен етап. Когато вече са подути, със силни болки и се опитвам по някакъв начин да им помогна.

Пациентите на доктор Салиев са толкова много, че често той остава в кабинета до полунощ. Повечето от тях отиват на преглед едва когато болката стане нетърпима, защото нямат пари и не са осигурени.

Отивахме в Провадия, много се тормозехме така, сега имаме зъболекар. Доволни сме.

Половината от пациентите на доктор Салиев вече са останали без зъби. Те се нуждаят основно от протези, но за сега Здравната каса не покрива скъпата процедура.

д-р Сали Салиев, зъболекар:
Може би ще е добре да включат и някоя друга манипулация за възрастните хора, които реално не могат да се възползват, нито от пломба, нито от вадене за зъб, тъй като нямат вече такива.

Очаква се това да стане наесен, но това не решава проблема с недостига на стоматолози в малките населени места.

Подобни новини

Вашият коментар