Тръмп: Ако ФБР не се занимаваше с Русия, можеше да предотврати убийствата във Флорида

Тръмп: Ако ФБР не се занимаваше с Русия, можеше да предотврати убийствата във Флорида

снимка: webcafe

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ФБР е можело да спре стрелеца, убил 17 души в гимназия във Флорида, ако е прекарало по-малко време, работейки над руското разследване, пише The Hill.

“Тъжно е, че ФБР пропуснаха толкова много сигнали, изпратени във връзка със стрелеца. Това е неприемливо. Прекарва се твърде много време в доказване на връзката между предизборната ми кампания и Русия, а такава няма. Връщайте се към основната си работа и ни направете горди”, аписа Тръмп в Twitter, източник /webcafe/.

ФБР по-рано призна, че не е следвало “протокола”, когато получава сигнал, че 19-годишният Николас Круз е готвил нападението над гимназия “Марджъри Стоунман Дъглас” в Паркланд, Флорида. Мнозина конгресмени призовават за разследване във ФБР след като се разбра, че то не е реагирало на сигналите.

Междувременно хиляди ученици, родители, учители и съседи протестираха във Форт Лодърдейл, щата Флорида, настоявайки за промяна в американските закони за огнестрелните оръжия.

На митинга пред сградата на федералния съд във Форт Лодърдейл 18-годишната Ема Гонзалес, ученичка от гимназията, оцеляла от стрелбата, осъди политиците, които отказват да затегнат контрола над огнестрелните оръжия и получават дарения от мощното оръжейно лоби.

“Ако президентът ми казва в лицето, че това е ужасна трагедия, но нищо не е можело да се направи, аз бих го попитала колко е получил от НРА. Аз зная: 30 милиона долара. Толкова ли струва животът на тези хора за вас, г-н Тръмп”, продължи тя, сравнявайки сумата с броя на жертвите от нападения с огнестрелно оръжие в САЩ от началото на годината, предаде AFP.

Масовото убийство в гимназията във Флорида отприщи вълна от призиви за протестни акции в цялата страна с цел да подтикнат членовете на Конгреса да приемат по-строги закони за контрол над оръжията.

Подобни новини

Вашият коментар