Турция се ядоса на Холандия заради арменския геноцид

Турция се ядоса на Холандия заради арменския геноцид

снимка: Факти

Холандия възнамерява да признае арменския геноцид

Турция привика холандския шарже д’афер в Анкара заради намерението на холандския парламент да признае арменския геноцид, съобщи „Ройтерс“.

Четирите големи холандски партии изразиха подкрепа към предложението на консервативния Християнски съюз да се признае арменския геноцид в пределите на Османската империя през Първата световна война. През следващите седмици въпросът ще се дебатира в парламента в ниската земя, източник /Факти/.

Предложението наля допълнително масло в огъня на обтегнатите отношения между Амстердам и Анкара. Турските власти са особено чувствителни за думаната „геноцид“, описваща масовите кланета на арменци през 1915 година.

Турция твърди, че по време на войната много арменци са били убити при сблъсъци с турската армия, но отрича да става въпрос за систематични действия и геноцид. Освен това Анкара отрича и цифрите, които посочват някои историци.

Отношенията между двете страни се обтегнаха след отказа на холандските власти да допуснат в страната турски политици, желаещи да проведат митинг и срещи с турците в страната преди референдума през 2017 година. Той даде повече власт в ръцете на президента Реджеп Ердоган.

Подобни новини

Вашият коментар