Тази година ще има спасители на всички неохраняеми плажове във Варненска област

Тази година ще има спасители на всички неохраняеми плажове във Варненска област

снимка: Novinite.bg

Още в началото на март областните управители на Варна, Добрич и Бургас могат да обявят процедурите по осигуряване на спасители за неохраняемите плажове. За първи път през последните години във Варненска област спасители ще има на всички плажове, останали без наемател или концесионер.

Проблемът с водното спасяване остава в Аврен и Долни Чифлик – заради плажовете Шкорпиловци и Камчия. И миналата година, въпреки намаляването на таксата, те пак бяха без наемател, затова ще има промени в условията, източник /БНТ 2/.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област:
“Една такса от 500 хиляди лева за четири спасителни поста е непосилна за който и да е концесионер. Ще се преразгледат и ще се пуснат на атрактивни цени, тоест, цената няма да бъде водеща, а икономическата обосновка.”

Друга конфликтна точка е дивото къмпингуване, на територията на Варненска област проблемният участък е Карадере.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област:
“Това сметоизвозване и сметосъбиране не виждам защо да е в тежест на общините, след като нямат приходи от концесионни такси. Както навсякъде е направено, ние няма да открием топлата вода. Отдавна са урегулирали тези проблеми и в Гърция, и в Италия, и в Испания. Не можеш да ползваш нещо безплатно, все пак има и разходи, които в момента ги покриват общините.”

В очакване на законови промени, които да регламентират дивото къмпингуване, в областните управи са готови и тази година да се справят с проблема на парче. Във Варна още през този сезон ще трябва да се реши и кой ще стопанисва плажовете в града и двата големи курорта, защото десетгодишните концесии за Алея първа, Златни пясъци и Светите Константин и Елена изтичат в края на годината.

Подобни новини

Вашият коментар