Популисти и антиимигранти водят на парламентарните избори в Италия

Популисти и антиимигранти водят на парламентарните избори в Италия

снимка: БЛИЦ

Данните от екзит пол от изборите в Италия показват, че антисистемното движение на Луиджи Ди Майо “Пет звезди” се очертава да е най-голямата партия в парламента. Югът най-вероятно е подкрепил предимно “Пет звезди”, особено заради обещанието да бъде въведен гарантиран минимален доход от 780 евро месечно за бедните.

Десноценстристката коалиция, съставена от партиите Форца Италия на Силвио Берлускони, Лига и Италиански братя, се очертава да е най-големият политически блок в парламента, но няма да има абсолютното мнозинство, за да управлява. За нея е гласувал богатият Север, източник /БЛИЦ/.

Две екзит пол проучвания показаха, че “Пет звезди” става най-голямата партия в двете камари на парламента с около 30% от бюлетините на гласувалите. Това е доста под прага от 40% за получаване на парламентарно мнозинство – резултатът съответства на 195-235 депутати, а за контрол на долната камара са нужни поне 316. Но това е забележителен резултат за движение, появило се през 2009 г. и обрало недоволството от корупцията и бавното икономическо възстановяване.

Малко повече може да получи в долната камара и блокът на десните партии, като Форца Италия” на бившия премиер Силвио Берлускони и “Северна лига” събират по 12.5-15.5%, или 225-265 депутатски места

Управляващият лявоцентристки съюз на премиера Матео Ренци бе с прогноза за 25-28%, но се срива на около 18% и ще бъде третата сила в парламента с 115-155 депутати. Еторе Розато, депутат от долната камара, заяви, че “ако това е крайният резултат, за нас той е поражение и ще преминем в опозиция”.

Официални резултати се очакват по-късно днес. Агенция Ройтерс припомня, че при предишни избори в Италия данните от екзитпол са твърде подвеждащ

Подобни новини

Вашият коментар