Внимание! Прелива язовир във Варненско

Внимание! Прелива язовир във Варненско

снимка: БЛИЦ

Язовир „Елешница“ в община Дългопол прелива от неделя, съобщи областният управител на Варна, Стоян Пасев. Наводнени са земеделски земи, като основната причина е лошото състояние на преливника, пише “Монитор”.

„От три години е ясно, че има проблем и, че извършването на ремонт е спешно наложително. Уведомил съм всички, от които зависи, но не знам защо, ремонтът така и не е направен“, коментира вчера областният управител на Варна. Състоянието на преливника на язовира е такова, вследствие на високите води в началото на 2015 година, когато специалисти го определиха като доста компрометиран и като частично работоспособен, източник /БЛИЦ/.

Високата вълна от 1 февруари, която беше с дебит от около 106-110 кубически метра в секунда, предизвика тогава разрушаване на дънната плоча. Сред щетите имаше и напукване на бетона и на съседните дънни плочи, компрометиране на фугите на плочите и поражения по енергогасителя. Имаше и бетонни късове, разхвърля, ни до водобойната стена, според обясненията тогава на специалистите. Затова съвместна комисия препоръча водното ниво на язовира да се поддържа на кота 6 метра под преливника, с цел да не се допусне преливане след топенето на снеговете от зимата.

До момента, както коментира Пасев, средства за ремонт на преливника не са отпуснати от Междуведомствената комисия. 16 са потенциално опасните язовири от общо 67-те картотекирани на територията на Варненска област, според данни на Областния кризисен щаб при защита от бедствия. Има и три потенциално опасни реки. 6 от язовирите се стопанисват от Напоителни системи, като 4 от тях са потенциално опасни- „Г. Трайков” в община Дългопол, „Елешница” в община Дългопол, язовир „Снежина” в община Провадия и „Генерал Киселово” в община Вълчи дол.

Потенциално опасни общински водоеми са още язовирите „Черковна” и „Манастир” в община Провадия, „Доброплодно” в община Ветрино, „Николаевка” в община Суворово, „Паничка” в община Аврен, язовирите „Горен чифлик”, „Долни чифлик” и „Пчелник” в община Долни чифлик, „Генерал Колево”, „Брестак” и „Страхил” в община Вълчи дол, както и язовир „Ботево” в община Аксаково. За останалите 51 язовира на територията на областта няма потенциална опасност от преливане и предизивкване на наводнения.

Подобни новини

Вашият коментар