Украйна обяви война на „Газпром“

Украйна обяви война на „Газпром“

снимки: /fakti.bg/

Дъщерни компании на руския гигант са с конфискувано имущество, източник: /fakti.bg/.

Украйна започна да конфискува активи на руския енергиен гигант „Газпром“ заради нарушаване на украинското антимонополно законодателство, съобщи „Дойче Веле“.

По думите на украинския министър-председател Володимир Гройсман вече са предприети такива действия срещу имуществото на четири дъщерни компании на „Газпром“. Киев призова руската компания да изпълни изискванията на украинския съд, както и решението на Стокхолмския арбитраж, по силата на което компанията дължи на Украйна милиарди.

През 2016 година антимонополната комисия на Украйна постанови, че е налице злоупотреба с монополно положение от страна на „Газпром“ на пазара на природен газ в страната, и наложи глоба на руския концерн. Руската компания обжалва това решение, но съдилищата на всички инстанции признаха исканията на Киев за основателни.

Преди дни Арбитражният съд в Стокхолм е удовлетворил иска на „Нафтогаз“ към „Газпром“ по делото за транзит на газ. Делото беше стартирано във връзка с подаден газ за европейските потребители в по-малък обем, отколкото е било предвидено в договора.

Подобни новини

Вашият коментар