Храната на Боговете

Храната на Боговете

снимка: /po-krasivi.net/

Какаови зърна – едно от многото чудеса на природата, супер храната, която много хора търсят. Какаото е титан в ползите за здравето, подобно на които човечеството никога не е познавало.

Какаовите зърна идват от плодовете на какаовото дърво Theobroma cacao, което в превод означава “Храната на Боговете”.

Image result for шушулки какаови зърна

снимка: wordpress.com

Плодовете, наречени шушулки, растат в много различни видове, защото какаовите дървета се опрашват много лесно. Най-често шушулките са зелени, жълти или пурпурни на цвят. Техният размер и форма могат да варират значително (отново, това се дължи на кръстосано опрашване). Всъщност какаовите зърна са вътре в тези шушулки. На вкус са горчиви, но зад тази горчивина се крие ударна доза от витамини и минерали подсилващи имунитета.

Image result for шушулки какаови зърна

снимка: /zdravei.org/

 

Суровите какаови зърна съдържат много витамини и минерали, сред тях – магнезий, калций, желязо, цинк.

Освен това какаото има антиоксидантно действие, като помага за предотвратяването на болести унищожавайки вредните свободни радикали. Какаото още подобрява сърдечната дейност, понижава холестерола и понижава риска от рак. Не приключваме до тук с полезните свойства на малките кафеви зърна. Те съдържат витамините А, В1, В2, В3, В5, В9, С и Е, както и протеин и фибри, които са от основно значение за здравия организъм. Достатъчно количество фибри, можем да си набавим с всяка порция какао. Подпомага храносмилането, стимулирайки производството на храносмилателни ензими от организма, по този начин регулира и теглото.

Какаовите зърна са естествен антидепресант. “Блаженство” от химикали, открити в какаото, подпомагат естествените опиати в тялото, наречени ендорфини, както и невротрансмитера серотонин, който се стимулира от антидепресанти за подобряване на цялостното щастие.

Интересн факт за какаото е, че съдържа фенилетиламин. Това е веществото, което човек отделя, когато е влюбен.

Аз лично съм щастливо влюбена в какаовите зърна.

Автор: К. Арейби

 

Подобни новини

Вашият коментар