снимка: /po-krasivi.net/
Какаови зърна – едно от многото чудеса на природата, супер храната, която много хора търсят. Какаото е титан в ползите за здравето, подобно на които човечеството никога не е познавало.
Какаовите зърна идват от плодовете на какаовото дърво Theobroma cacao, което в превод означава „Храната на Боговете“.
снимка: wordpress.com
Плодовете, наречени шушулки, растат в много различни видове, защото какаовите дървета се опрашват много лесно. Най-често шушулките са зелени, жълти или пурпурни на цвят. Техният размер и форма могат да варират значително (отново, това се дължи на кръстосано опрашване). Всъщност какаовите зърна са вътре в тези шушулки. На вкус са горчиви, но зад тази горчивина се крие ударна доза от витамини и минерали подсилващи имунитета.
снимка: /zdravei.org/
Суровите какаови зърна съдържат много витамини и минерали, сред тях – магнезий, калций, желязо, цинк.
Освен това какаото има антиоксидантно действие, като помага за предотвратяването на болести унищожавайки вредните свободни радикали. Какаото още подобрява сърдечната дейност, понижава холестерола и понижава риска от рак. Не приключваме до тук с полезните свойства на малките кафеви зърна. Те съдържат витамините А, В1, В2, В3, В5, В9, С и Е, както и протеин и фибри, които са от основно значение за здравия организъм. Достатъчно количество фибри, можем да си набавим с всяка порция какао. Подпомага храносмилането, стимулирайки производството на храносмилателни ензими от организма, по този начин регулира и теглото.
Какаовите зърна са естествен антидепресант. „Блаженство“ от химикали, открити в какаото, подпомагат естествените опиати в тялото, наречени ендорфини, както и невротрансмитера серотонин, който се стимулира от антидепресанти за подобряване на цялостното щастие.
Интересн факт за какаото е, че съдържа фенилетиламин. Това е веществото, което човек отделя, когато е влюбен.
Аз лично съм щастливо влюбена в какаовите зърна.
Автор: К. Арейби
Вашият коментар