Как да сбъдна мечтите си?

Как да сбъдна мечтите си?

Във Вселената действат две могъщи сили: едната е движение – другата стабилност. Всяка си има своите предимства и недостатъци. В моменти на краен динамизъм възникват смут, обърканост, дори хаос. Проблемът при стабилността е, че води до ентропия. Колкото по-дълго дадено нещо остава непроменено, толкова повече запада, губи гъвкавост и понякога дори се превръща в своята противоположност, източник: /psychea-bg.com/.

Много хора се събуждат на четиридесет или петдесет години с опустошаващото съзнание, че някъде са изоставили лелеяната си мечта. Все едно дали тя е била да станат архитекти, пожарникари или танцьори – някак си изглежда, че житейските обстоятелства са се намесили. Заради потъпканите мечти хората живеят със скрити рани, които прогонват радостта от живота. Причината за страх от промяна е свързан най-вече със страха от провал. Ами ако промяната влоши нещата и настъпи хаос? По-добре положението – колкото и да е неудовлетворяващо да си остане такова. Според множество древни митове дърветата някога можели да се движат свободно. Има дори келтски епически поеми за войни между различните видове дървета. Всички тези митове обаче завършват с решението на дърветата да останат неподвижни по различни причини.

В името на стабилността те са заменили динамизма с неподвижност. Оставили са се на произвола на брадвата и времето и падат, вместо да продължат напред. А щом може да се случи с дърветата, може да се случи и с вас. Никой не иска да загуби, като инвестира в мечта, която изглежда непостижима и водеща към провал.  Хората искат да успяват, но с успеха идват отговорността, вниманието и очакванията на другите. Много по-лесно е да си седиш в стаята и да размишляваш какво би било, ако само беше направил онова обаждане, ако беше отишъл на прослушването или се беше опитал да създадеш онзи продукт. Но пък поне светът не тропа на вратата с изискванията и натиска си. Никой не очаква кой знае какво от неудачник. Когато успееш, изведнъж всички ти стават първи приятели, защото искат да споделят насладата от успеха ти. И не само – когато постигнеш успех, всички те наблюдават и чакат да се провалиш. Как да разбереш кои са ти истинските приятели?

Image result for приятел

Разбира се не всички мечти биват погребвани от страх. Родителски натиск, инциденти, смърт в семейството, неочаквана бременност – това са само някои от обстоятелствата, които променят курса на човешкия живот. Но страхът често наистина играе важна роля в отлагането на мечтите и нерядко по неочаквани начини. И дори ако курсът на живота ви първоначално се е променил не вследствие на страх, а на обстоятелствата, може да изпитвате страх и дори да се разболеете в резултат на потискането на тази мечта. Независимо дали страхът е причина или последица от отлагането на мечтата, докато не си дадете сметка за него, ще го носите със себе си и дори ще го предпазвате така, че да не можете да продължите напред. Не става въпрос да се насилвате да ходите на уроци по танци на петдесетгодишна възраст, защото на пет години сте искали да станете балерина. Става дума да признаете мечтата си и да установите какво можете да направите по въпроса днес, без участието на страха.

Image result for страх

Вместо да се страхувате, че сте в ситуация „всичко или нищо“, прекарването на известно време с тялото и ума ви в лично изследване може да ви помогне да изберете пътека, която е смела и удовлетворяваща. Изберете нещо, което е свързано с ваша неосъществена мечта и започнете пътуването. Дори и да не сте сигурни дали това е най-подходящото за вас, важното е да започнете.

Много често мечтата е заровена толкова надълбоко, че дори не си я спомняте. Моя клиентка искала да учи немска филология, но страхът и от бедността я накарал вместо това да учи бизнес. Прибрала книгите си от гимназията в кашони и напълно забравила за тях. Възстановяването на мечтата ви може да бъде страшничко.

Какво ще стане, ако изведнъж признаете, че всъщност винаги сте искали да станете скулптор, а не зъболекар, и ето ви сега, двадесет години по-късно, със стандарт на човек от горната прослойка на средната класа, три деца, на които им предстои да учат висшето си образование в престижен университет в чужбина. Ще захвърлите ли всичко или има някакъв елегантен начин да приобщите някогашната си мечта към настоящата реалност? Истината е, че човек може да притежава чудесни умения и пак да се страхува ужасно. Това е една от причините толкова много талантливи актьори да прекарват живота си като сервитьори: в мига, в който трябва да покажат уменията си при прослушване, те блокират или провалят самото прослушване. Ето защо най-добрият невинаги печели: онзи с най-голяма дързост, с най-добри комуникационни умения побеждава всички.

Image result for пътят към щастието
В една персийска история млад мъж се готви да влезе в опасна гора. Казват му направо, че трябва да я прекоси преди заник слънце или ще се загуби завинаги. Възрастният мъдрец, който го насочва, го съветва по време на пътуването да подтиква с пръчка коня си да побърза. Младият мъж кимва в знак на съгласие и после влиза в гората. Докато конят криволичи, младежът се оглежда за пръчка. Първата не му се струва достатъчно тежка. Следващата е твърде къса. А третата е много неудобна за държане. Така, че пътувайки през гората, младежът постоянно спира и разглежда пръчки, неспособен да си избере някоя. Преди да се усети, нощта пада. И може би той продължава да броди из нея и до днес, тъй като оттогава никой не го е виждал. Всъщност нямало значение коя пръчка ще избере, важното било просто да избере пръчка и да приключи с това!

Психолог Галина Тодорова

Подобни новини

Вашият коментар