Членовете на новата антикорупционна комисия ще бъдат определени до месец

Членовете на новата антикорупционна комисия ще бъдат определени до месец

снимка: capital.bg/

Един месец е реалистичният срок, в който най-вероятно депутатите ще гласуват за членовете на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и новият мегаорган за борба с корупцията ще бъде напълно комплектуван. Засега е избран само председателят му Пламен Георгиев, за когото парламентът гласува на 8 март. Правомощие на новия председател е да номинира имена за заместник-председател и трима членове на комисията, като зам.-председателят трябва задължително да е юрист по образование, а останалите – юристи или икономисти. Днес парламентът предостави на Пламен Георгиев една седмица – до следващата сряда, за да предложи своите кандидати, източник: capital.bg/.

Народното събрание прие в сряда правилата за номинирането, изслушването и избирането на членовете на новата комисия без никакви дебати. Според тези правила номинациите трябва да бъдат направени до 7 дни след приемането на правилата. Кандидатите трябва да декларират имущественото си състояние, че отговарят на условията за избор и са съгласни да бъдат проверени от комисията по досиетата за принадлежност към структурите на Държавна сигурност и военното разузнаване. До седем дни след номинацията те трябва да представят и концепция за работата си в КПКОНПИ. Два дни след постъпването на документите те ще бъдат публикувани на сайта на Народното събрание. Пак там ще се публикуват и становищата на неправителствени организации.

Ако парламентарната комисия за борба с корупцията установи липсваща документация, може да даде допълнителен срок от пет дни тя да бъде представена. Едва след това ще се пристъпи към изслушването на номинираните. Докладът, който обобщава резултатите, ще бъде внесен в пленарната зала, като за това няма срок. Няма краен срок и в който да се проведе гласуването.

За избран ще се счита този, който получи гласовете на повече от половината от присъстващите в залата. Ако никой не събере нужната подкрепа, ще се открие нова процедура. Това не би било прецедент, доколкото вече се е случвало със състава на Комисията за финансов надзор. През юли 2017 г. председателят Карина Караиванова не успя да прокара двете си номинации за секторите пенсионно осигуряване и капиталови пазари – Румен Соколов и Йордан Чомпалов. За тях гласуваха само депутати от ГЕРБ и един независим, което не беше достатъчно. Тогава вотът беше разчетен като знак, че политиците искат да участват в подбора на членове.

В случая с КПКОНПИ все още не е ясно дали ще се стигне до такова извиване на ръце, или ще има предварително съгласуване. БСП например все още няма решение дали ще приеме нейният кандидат за председател, който изгуби битката срещу Пламен Георгиев – Николай Николов, да стане част от новата комисия. От една страна, социалистите твърдят, че той е изключителен професионалист, но, от друга, се колебаят дали биха искали чрез присъствието му в органа да носят отговорност за решенията там.

Новата мегаструктура ще има изключително широки правомощия и може да се използва за разчистване на сметки. В деня, когато бе избран за председател – 8 март 2018 г., Георгиев се закани, че ще има резултати до седмици. “Ще бъдат хванати хора с пари. Започваме много сериозна борба с корупцията. И няма да чакате резултатите два, три, пет, десет месеца, а буквално след седмици ще започнат да валят първите резултати. И ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо”, каза той в кулоарите на парламента. На въпрос дали ще съобрази номинациите за членове на КПКОНПИ с партиите, той възкликна: “Боже господи, как ще ги консултирам с партиите!”

Подобни новини

Вашият коментар