Как жените са чистили къщите си преди близо 70 г.

Как жените са чистили къщите си преди близо 70 г.

снимки: vesti.bg/

Почистването на къщата е едно от най-основните неща, които всяка домакиня е трябвало да умее да извършва.

Такава е била ситуацията в дома в началото и средата на XX в.

Image result for Как жените са чистили къщите си преди близо 70 г.

Времената днес обаче са други.

Ако само преди 70 години е било рядкост жените да работят, то днес това се възприема от някои хора за остаряло схващане, източник: vesti.bg/.

Интересно проучване обаче на Евробарометър през 2017 г. показа, че 81 процента от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, а същият дял приписват на мъжа първичната роля да изкарва пари.

Това са рекордни стойности за ЕС.

Как обаче нашите баби са се справяли с домакинските си задължения всеки ден?

Image result for Как жените са чистили къщите си преди близо 70 г.

Те не са разполагали с удобствата, които съвремието днес предлага – бързонагряващи котлони, микровълнови печки, фризери, готова храна, закупена от топлата витрина на някои супермаркет и куп други неща.

Не питай старило, питай патило

Поговорката, която всички знаем, но има някои неща, за които бабите ни са прави, що се отнася до чистене и организиране на дома.

Преди почти век не е имало от модерните микрофибърни кърпи за чистене на прах. Повечето жени са намирали свой начин да се справят, но един от най-популярните методи бил използването на най-обикновена калъфка за възглавница.

С нея са почиствали по-трудно достъпните места, като слагали калъфката на по-дълга пръчка, с която се достига до високи места в дома. Днес може да използвате тази техника, за да почистите например перките на вентилатора.

Содата, както всички знаем, се справя с не малко неща. Тя е била използвана за добро почистване и освежаване на подовете в дома, но без паркетите. Содата, смесена с малко вода, служи за добро и трайно почистване на фугите между плочките.

За дървените повърхности са използвали студен черен чай. Колкото по-тъмно е дървото, толкова по-силен чай са използвали и толкова по-дълго са го оставяли да попива. След това подсушавали с мека кърпа.

Image result for Как жените са чистили къщите си преди близо 70 г.

Пастата за зъби пък служела за полиране и почистване на сребърни прибори. 

През дъждовните дни имало неписано правило – използвайте лошото време, за да чистите.

В България не малко баби пък, които са живели в кооперации, са знаели, че миенето на балконите става само, когато вали дъжд.

Използвали са естествени продукти, с които да ароматизират къщата. Екстракт от ванилия или лимон са вършели чудесна работа, както и лавандула.

В началото на XX в. не е можело да бъдат открити силни препарати, с които да се премахват петна.

Image result for Как жените са чистили къщите си преди близо 70 г.

Затова много често домакините сами са си приготвяли почистващите препарати.

Не случайно домашните сапуни са били средство за почистване не само на дрехи, оцетът (както е известно) също е спомагал за добрата дезинфекция на дома.

Image result for Как жените са чистили къщите си преди близо 70 г.

Подобни новини

Вашият коментар