Новият терминатор в борбата гледа към европейския тепих

Новият терминатор в борбата гледа към европейския тепих

снимка: sportal.bg/

Николай Вичев, новият терминатор в родната борба, вече гледа към европейския тепих за първенството в Русия в края на април. На турнира “Никола Петров” талантът от Дългопол бе приятна сензация в “Асикс Арена”. Стартира като абсолютен аутсайдер без да има нито един медал при мъжете от голямо първенство, но стигна до титлата на 63кг на класическия стил. А по пътя помете четирима, като даде само една точка на съперниците си. Но най-впечатляваща беше победата му срещу европейския вицешампион Ота Шинобу (Япония) на полуфиналите – 9:0, с което вдигна публиката на крака, източник: trud.bg/.

“Най-големият ми успех досега” , казва 25-годишният национал.

Дълго време Вичев е в сянката на асовете ни в лека категория Александър Костадинов и сегашния капитан на отбора Иво Ангелов. И логично достъпът до големия тепих дълго изглежда “мисия невъзможна”. “Не се чувствам ощетен” – признава Николай – “Напротив, имаше конкуренция и покрай тях израснах”. Въпреки това около три месеца, талантът е на кръстопът дали да продължи с борбата. Но приятели и треньорският щаб го връщат в отбора.

“Най-ценното нещо, което ми е останало от треньора Армен Назарян, е да не се отказвам – допълва Вичев – вероятно и това ми помогна в тези 4 тежки срещи  на “Никола Петров”.

И като повечето състезатели той започва да тренира борба случайно. Бил палаво дете, тренирал няколко спорта, но един ден баща му го завежда в залата. Там попада на треньора Жельо Божков. Така класическия стил стъпа по стъпка започва да завладява сърцето му. А най-големите си успехи постига като юноша с треньорите Денислав Чамишки и Светослав Миленков. С тях 5 години печели медали от европейски и световни първенства. А най-ценен от тях е бронзът от мондиала през 2012 в Тайланд, който идва след три драматични срещи от по три части.

Image result for николай вичев

“Надявам се да има и по-стойностни отличия – казва Вичев – Идва европейски първенство в Русия в края на април. А защо не още там да стигна върха?”. И признава, че няма коронни хватки. Трябва да владееш разнообразние прийоми, за да си конкурентен на всякакъв вид съперници. Не е суеверен и няма ритуали преди да излезе на тепиха. “Да, има го притеснението, че излизаш срещу титулуван борец, но при първия съдийски сигнал всичко това се изпарява – продължава Вичев. – Тогава сме само аз и той.”

През годините се е научил колкото и да е шумно в залата да чува наставленията на треньорите отстрани. И се надява, че вече е дошло времето да покаже това, на което е способен на голямата сцена.

 

Подобни новини

Вашият коментар