Дългите и горещи душове – Вредни за кожата

Дългите и горещи душове – Вредни за кожата

Няма нищо по-релаксиращо от един дълъг горещ душ. Премахва стреса, подобрява съня и определено ни затопля в студените дни. Но дали се отразява добре на кожата ни? За да отговорим на този въпрос, нека първо разгледам структурата на кожата.

Свързано изображение

Както знаем, кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Кожата ни защитава от микроби, контролира телесната температура и е тясно свързана с периферната нерва система, за да контролира усещания, като допир, студено и топло.

Кожата се състои от три слоя – дерма, хиподерма и епидермис. Епидермисът е разположен най-повърхностно и е в директно съприкосновение с агресивните фактори на околната среда, предпазвайки цялото ни тяло.  Защитната функция на кожата се подпомага от клетките и мастната тъкан в роговия слой. Поливайки тялото си  с гореща вода, нараняваме този рогов слой.

Първо топлината на душа, “разтапя” мастната тъкан, така както би разтопила масло. Добавяйки сапун, мастната бариера пада. Всъщност това не е толкова лошо, тъй като именно тази мастна тъкан улаява мръсотия и пот, които водят до неприятна миризма. И все пак, без тази мастна тъкан кожата ни губи влага, което пък води до сърбеж и изсъхване. Следователно, колкото по-дълъг и топъл е душът, толкова по-лошо за кожата.

Резултат с изображение за гореща вода под душа

Как да се предпазим от неприятния сърбеж, зачервяване и изсъхване на кожата?

Източници от университет в Айова, съветват душовете да бъдат кратки – не повече от 10 минути.

Потдържайте хладка температура на водата и избягвайте ваните. Съвет от мен е да използвате хидратиращ душгел и веднага след излизане от банята да намажете кожата с лосион за тяло. Той играе ролята на временен заместител на мастна тъкан.

Свързано изображение

Изследователи от университета в Колорадо, Боулдър, установили, че душовете осигуряват перфектната среда за всички нежелани гости, включително Микобактериум авиум – лош малък организъм, за който е известно, че причинява вид белодробна болест. Експертите препоръчват пускането на душ за около една минута, преди да влезете, особено ако имате отслабена имунна система.

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар