Белан Амин представя “Материя и форми”

Белан Амин представя “Материя и форми”

снимка: varna24.bg/

Пътешествие в страната на изящните чудеса очаква приятелите на варненската галерия Art Meeting в началото на април.

Поредната пролетна изложба, наречена “Материя и форми”, ще покаже стъклена скулптура и рисунки от младата авторка Белан Амин.

Защо стъкло?

То я запленява за първи път в Чехия, където е на студентска практика с преподавателя си доц. д-р. Константин Вълчев в стъкларна, занимаваща се само с художествено стъкло. Тогава вижда как материалът изгражда друго пространство, идващо от неговата прозрачност и точно това, заедно с блясъка му я привличат толкова силно, че вече 8 години работи с него, източник: varna24.bg/.

Чехия е страна с много традиции в сферата на художественото стъкло, разказва Белан. Това беше и причината да имам няколко кратки практики в различни стъкларни, един няколкомесечен стаж по програма “Еразъм” и в последствие да продължа с магистърска програма в Tomas Bata University in Zlín, Czech Republic със специалност “Glass design”. По време на обучението ми в НБУ кандидатсвах по програма на Министерството на образованието, благодарение на която научих много в стъкларната в гр.Белослав, най-вече от технолога Николай Колев. След обучението си там изградих добри връзки с предприятието. Така по време на стажа ми по програма “Еразъм” в чешката стъкларна във Valašské Meziříčí ми хрумна идея – българският технолог от Белослав да се срещне с чешкия. Разговарях с двете предприятия, написахме договор и само няколко седмици по-късно беше налице едноседмично обучение на българския технолог в чешката стъкларна.

Как се раждат формите?

От идеен импулс, често възникнал случайно… Следват няколко скици, доза вълнение, две дози въпросителни, проекти, макети и отлежаване на идеята. И още работа.

Белан Амин търси възвишеното във формите, а борбата с материала отключва много въпроси. Ако намериш и отговорите, започваш ти да владееш материала, не той теб.

Какво ще видим в изложбата?

10 скулптури, между които и първата работа от стъкло на Белан, една от последните, една счупена, няколко от Чехия, и една, която е била на изложба в Националната художествена галерия и на първото българско биенале на стъклото. Всички творби са с общо заглавие “Въпрос-Отговор”.

Ще бъдат представени и 10 рисунки, които са скици на проекти за стъкло.

Смелост в търсене на формите, размах и ярък пластичен почерк – с това се характеризират талантливите работи на художничката, които няма да Ви оставят безразлични.

Елате да се срещнете и с Белан Амин – вдъхновяващ млад човек, който има сериозни интереси и много мечти.

Откриването на експозицията е на 3 април от 18 часа на ул.”Братя Шкорпил” 13.

Може да разгледате изложбата до 25 април.

Подобни новини

Вашият коментар