Красимир Каракачанов: Ние председателстваме ЕС, трябва да имаме открити канали за диалог с Русия!

Красимир Каракачанов: Ние председателстваме ЕС, трябва да имаме открити канали за диалог с Русия!

снимка: epicenter.bg/

Решението на България по случая “Скрипал” е решение на суверенна държава. В това бе категоричен министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Решението е взето на багата на информация от съответните служби, никой не ни е притискал. Тук няма място за фили и фоби.

Ние председателстваме ЕС, трябва да имаме открити канали за диалог с Русия, смята Каракачанов. И подчерта, че ролята на Русия в атентата срещу бившия полковник от ГРУ не е доказана, източник: epicenter.bg/

„Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал” и да не се гонят дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика и както каза премиерът – да имаме открити канали за комуникации с Русия. Кризи е имало, има и ще има и в бъдеще. Диалогът обаче трябва да продължи, иначе отиваме в друга ситуация, която няма да е изгодна за българските граждани”, бяха точните думи на Красимир Каракачанов.

България е в сложна ситуация – от едната страна конфликтът в Украйна, от другата – Сирия, затова трябва да действаме балансирано, продължи той. Според Красимир Каракачанов, ако се докаже вината на Русия, ще действаме решително.

„Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна”, каза Каракачанов.

Стига сме мислели като по времето на комунизма – каквото каже Москва, бием токове и казваме “Тъй вярно!”, коментира Каракачанов. Според него много от най-яростните атлантици са бивши комунисти или с “червено” потекло.

Ако нещо се случи, големите “атлантици” ще се скрият някъде, смята вицепремиерът.

В съзнанието на хората се е изградил стереотипът – българските политици вземат решение под натиск, посочи военният министър. И даде пример – искат да затворим блоковете в Козлодуй – затваряме ги.

„Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва – клякам. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа – и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици взимат решение под някакъв натиск. В конкретния случай решението беше взето на базата на докладите, които изнесоха службите за сигурност и фактите, с които разполагахме”, обясни министърът на отбраната. И продължи: „Аз нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение. Никой не е притискал никого. Нито Обединени патриоти са натискали правителството, нито правителството е искало да взима друго решение.”

“Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява. Включително като не харесва факта, че повечето от балканските страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива. Турция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близкия Изток, и на Балканите. Русия като световен играч е съвсем естествено да се възползва от тази ситуация. Няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи. Когато има конфликт между ЕС и Турция, е нормално да потърсим баланса, това е и правилната политика”, обобщи ситуацията вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Имаше тревожни сигнали от партньорски служби във връзка с космическата станция “Тянгун 1” – от Италия и Испания, не скри Каракачанов.

Подобни новини

Вашият коментар