Защо сънят е толкова важен?

Защо сънят е толкова важен?

Всички знаем, че сънят е полезен за здравето. Някой замислял ли се е какво точно му е полезното? С храната и напитките приемаме полезни вещества, а с тренировките отделяме токсини. Какво се случва докато спим, че да е толкова полезен сънят?

Качествената дрямка подобрява настроението, повишава енергията и води до по-добро благосъстояние на организма. Както телефонът ви, така и тялото, и съзнанието имат нужда от презареждане. Това презареждане се случва по време на сън.

Резултат с изображение за sleep

Със сигурност знаете, колко важен е сънят за пълноценното ни съществуване, но ако все още го подценявате, ето няколко убедителни причини, за да поспивате по-качествено:

Сънят поддържа здравето на сърцето

Липсата на достатъчно сън води до сърдечни заболявания – от високо кръвно, до сърдечен удар. Повишават се стресовите хормони и се получава сърцебиене. Ако не искате да сте редовни в кабинета на кардиолога, не се лишавайте от сън.

Сънят предпазва от качване на килограми

Добрият сън през нощта със сигурност няма да ви доведе до отслабване, но може да ви предпази от качването на излишни килограмчета. Рискувате да увеличите апетита си. Тъй като лишавате организма от енергията, която той получава от съня, тялото ви започва да търси друг източник на тази енергия. Забелязали ли сте, че когато сте много изморени и гладни, не ядете лека храна? Освен това колкото и да ядете, нищо не може да замени съня и организмът не може да се пребори с “нежеланата” храна, което пък води до качване на килограми.

Резултат с изображение за sleep

Сънят укрепва имунната система

Искате да сте здрави и да боледувате по-малко, или дори да не боледувате? Здрав сън! Сънят подобрява способността да побеждавате грипове и настинки.

Предпазва ви от BurnOut

Сънят ви предпазва буквално от изпушване. Давайте на съзнанието си нужната почивка. Сигурно сте забелязали, че липсата на сън води до разсеяност, не толкова остра памет и забавени рефлекси. Възможно е да загубите работата си заради това или по-лошо… Ако не успеете да реагирате навреме зад волана?

Шалини Парути, специалист от Американсата академия по сънна медицина, казва, че в много от случаите, недоспалият човек прави грешки на работното място, а дори не ги осъзнава.

Здравият сън подобрява сексуалния живот

Потдържа високите нива на тестостерон, предотвратява проблеми с ерекцията и гарантира, че никога не сте прекалено изморени за секс.

Резултат с изображение за sleep

Спестявате си главоболия

Буквално! Ежедневно сме подложени на стресови ситуации от различен характер, ако обаче сме спали достатъчно през нощта, ще се справим със стреса и няма да ни боли глава.

По-енергични във фитнеса

Всички знаем, че спортът е здраве. За спорта, трябва енергия, а единият от важните източници на енергия е сънят.

Влияе на настроението

Спомнете си последния път, когато се наспахте отлично. Вероятно сте се събудили в доста добро настроение, нали? И обратното, последният път, когато не се бяхте наспали? Лошото настроение води до спорове, караници, изобщо… Защо трябва да си разваляте отношенията с хората заради някакви си липса на сън? Я се наспете хубаво!

Резултат с изображение за sleep

Сънят повишава прагът на болка

Това е доказано след опит, в който хора са разделени в две групи. В едната са тези, които спят средно 9 часа на денонощие, а в другата – 7 часа. Изследователи проверяват, колко време задържат пръстта си върху нагорещена повърхност и двете групи. Резултатът, сигурно се досещате, е че спящите по-дълго през нощта издържат повече. Не е ясно все още защо сънят повишава прага на болка, но резултатие са факт.

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар