След Филев от Провадия, ГЕРБ даде на Цацаров и градоначалника на Мездра, синът му прибирал субсидии

След Филев от Провадия, ГЕРБ даде на Цацаров и градоначалника на Мездра, синът му прибирал субсидии

Само за два месеца ГЕРБ даде общо четирима червени кметове на прокуратурата заради нарушения. След тези на Златица, Провадия и Сопот, от управляващата партия се прицелиха и в друг градоначалник от БСП, като обявиха в сряда, че ще сезират прокуратурата и новата комисия „Антикорупция” за нередности в Община Мездра, която се оглавява от Генади Събков. От ГЕРБ призоваха кмета да подаде оставка.

Депутатът Александър Иванов от разясни, че става дума за спортна зала, за която през 2014 година общината получила пари от държавата. Сумата е над 1,4 млн. лв., които са платени от общината в аванс на изпълнителя на обекта. До сега обаче залата така и не е довършена. Има разрешение за строителство на този обект, а нищо не се случва, обясни Иванов и разясни, че в края на 2014 година кметът дори издава удостоверение за отлично изпълнение на монтажните дейности и правилно изразходване на финансовия ресурс от страна на изпълнителя. Искаме да попитаме кмета защо с тези 1,4 млн. лв. дава един безлихвен заем, защото до момента те не са изплатени, защо 3-та поредна година няма една положена тухла, обяви Иванов, източник: monitor.bg/.

Наред с това общината получила и 2,6 млн. лв. от възстановено ДДС по проект за изграждане на ВиК мрежа и пречиствателна станция. През 2016 година пък Мездра взела и безлихвен кредит от 1,6 млн. лв. от МФ, който така и не бил върнат. КЗП пък била установила нарушения от страна на общината за провеждане на обществени поръчки. По думите на политолога и доскорошен депутат от ГЕРБ Антон Тодоров ще бъде изпратен сигнал до новата комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно имущество, понеже докато бил студент в Шотладния, синът на кмета Николай Събков получавал субсидии от ДФЗ за наем за пасища. Ставало дума за времето между 2011 година и 2016 година. Така през 2015 година той взел 16 000 лв., а през 2016 година още 15 000 лв.

Само ден по-рано пък от ГЕРБ обвиниха кмета на Сопот Деян Дойнов в административен произвол, некомпетентност и натиск за това, че е наложил неправомерно данък смет върху земеделска земя от 73 декара и така е изгонил чуждестранен инвеститор, който искал да отглежда лозя. За да си прибере начислените суми, общината завела иск срещу него чрез ЧСИ, който направил запор на земята и тя била пусната за разпродажба. Наред с това неговият заместник Николай Новаков имал и криминални регистрации за измами, хулиганство, кражба на МПС, подкуп на данъчен и съпротива.

В края на февруари пък партията внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу Дойнов, но за злоупотреби с европейски средства, докато в същото време кметовете на Провадия и Златица Филчо Филев и Магдалена Иванова, която вече се сдоби с обвинение бяха взети на мушка заради сключване на договори с фирми без провеждане на обществени поръчки.

От ГЕРБ се похвалиха, че явно техните сигнали вършат работа, тъй като Новаков е изключен от БСП, а Дойнов е напуснал заседанието, на което било взето решението за това със скандал. “Има ефективност на това, което правим – прочистването на местната власт от феодалите на БСП. Кметът Деян Дойнов и зам.-кметът са подставени лица в Сопот”, заяви Тодоров и попита: „Догодина в присъствието на Деян Дойнов, Корнелия Нинова ще зарязва ли лозя?”.

Подобни новини

Вашият коментар