Нуждата на щитовидната жлеза от йодирана сол

Нуждата на щитовидната жлеза от йодирана сол

Йодът е елемент, който е необходим за производството на различни щитовидни хормони. Организмът не произвежда йод, така че трябва да си го набавяме чрез различни храни. Йодният дефицит може да доведе до уголемяване на щитовидната жлеза, както и до умствена изостаналост при кърмачета и деца, чиито майки са били с недостиг на йод по време на бременност.

Свързано изображение

Йодизираната сол е един от най-силните съюзници на щитовидната жлеза. Без йод, могат да се развият сериозни проблеми с щитовидната жлеза – повишаване на теглото, умора, депресия, повишени нива на холестерол и мускулни крампи.
Много хора се старят да консумират по-здравословни видове сол, като Келтска, Хавайска и Хималайска. За съжаление не знаят, че това всъщност не е особено здравословно, лишавайки се от обикновената йодирана сол. Тези морски соли, нямат достатъчно или дори изобщо липсват, количества йод.
Резултат с изображение за iodized salt babies
Световната здравна организация (СЗО) препоръчва 5гр йодирана сол на ден за добро здраве, особено при бременни жени и кърмачки. Твърде много сол може да предизвика високо кръвно и други проблеми, затова, ако по някаква причина не можете да консумирате сол, може да си набавите необходимото количество йод за щитовидната жлеза, чрез следните храни: кисело мляко, яйца, мед, лук, цвекло, орехи, боровинки, сини сливи, морски риби и водорасли, както и зеленчуци отглеждани в почви богати на йод.
Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар