Великден в с. Добрина и с. Манастир

Великден в с. Добрина и с. Манастир

снимка: bnr.bg/

 Христос Воскресе!

Воистина воскресе!

Навръх Великден ще ви разходим из китните провадийски селца Добрина и Манастир. Ще ви запознаем с хората, с които се срещнах седмица преди празника – кметицата на с. Добрина Димитричка Дичева и Минка Великова – председател на НЧ “Илия Добрев 1899” в с. Манастир, източник: bnr.bg/

Добрина̀ е село в Североизточна България, намира се в община Провадия, Варненска област. Отстои на 4 км източно от град Провадия. Селото е разположено в източното подножие на Провадийското плато, в Дунавската хълмиста равнина. Село Добрина има многовековна и богата история. Районът му е бил населяван още от античността.

457348B3-B194-42CB-9EEA-446131D98790

По високия баир от провадийския път се открива живописната картина на крепостта Овеч и така стигаме до село Добрина. Там кипи живот по празници и през есента, когато се провежда традиционен фолклорен фестивал „Селото на орехите пее”. Това ни разказва кметицата Димитричка Дичева. В село Добрина живеят няколко чужденци. Избрали са това селце заради хубавия въздух, тишината и спокойствието. Това ми разказват семейство Хаас, които от октомври миналата година живеят постоянно в с. Добрина. Живяли са няколко години в Банско преди да дойдат тук, а иначе са от Мюнхен. За съжаление понякога и репортерът прави грешка. В бързината да не пропусна и тези събеседници, защото други не откривам, забравям да натисна червения бутон за запис. Така е уви – и репортерът е човек и нищо човешко не му е чуждо, затова преразказвам накратко какво си говорихме с германците от Мюнхен.

CC8CCD55-37BB-447A-9EAE-4492B2F5FC5D

„Трябва да сте безкрайно щастливи, че живеете в такава страна, с толкова много блага. Имате си хубава природа, земя. Хората са добри. Имате онова спокойствие, което липсва в голям град като Мюнхен, например, споделя госпожа Хаас. Трябва да се гордеете с това, което имате, добавя тя и да го обичате. Срещаме се пред читалището в с. Добрина. Идват със съпруга й, за да разгледат музейната експозиция. Вълнуват се много, защото идват за първи път в читалището. Пожелаваме си приятен ден и обещават да ни гостуват във Варна, а аз че ще се върна, за да им гостувам и на тях някой ден ……

Тръгваме си от с. Добрина с усмивка, защото ни посрещнаха и изпратиха като добри гости. По пътя към следващото село от нашата обиколка, с. Манастир, се преплитат ореховите дървета. Картината си струва да се види на живо. Човек може да си отпочине в път из тези малки местенца.

Манастир е едно от най-живописните села в община Провадия. Читалището на селото притежава една от най-богатите етнографски сбирки в целия регион. В нея са съхранени носии, предмети от бита, обичаите и традициите.В непосредствена близост до селото е скалния манастир “Кара пещера”, както и няколко антични селища от II-IV век, тракийско светилище и три тракийски могили. Много от ценните находки, намерени в близост до тези селища също се съхраняват в местното читалище. Гостоприемните жители на село Манастир се гордеят със своята богата история и очакват гости, за да им покажат и разкажат за своето село. С любов, като истински българи! Така ме посреща госпожа Минка Великова, председател на НЧ “Илия Добрев 1899” и съпруга на кмета Стоян Георгиев. Усмихната и ведра жена, любезен домакин на нашия екип в с. Манастир. Вевежда ни в живота и бита някога и днес, когато в селото има само два частни магазина, няма тото-пункт, няма и забавление навън за децата, защото площадката е стара. Нищо от някогашното китно селце не е останало днес, споделя госпожа Великова. Разрушен е и едновремешния магазин на КООП търговия, огромният ресторант, в който са се правили големи сватби и тържества, няма го дори училището – камъните от него са отнесени в новоизграждащия се в близост Исторически парк. Това не пречи на Минка Великова да се усмихва. Няма търпение да ни покаже онова, с което читалището се гордее днес – историята на с. Манастир, съхранена от жителите му и най-красивата експозиция от народни носии, които жените обличат по празници. Днес ще се извие “Манастирско хоро” на мегдана в селото в 13.30ч., а красивите дами ще се нагиздят с автентичните носии, за да се хванат на хорото, добавя Минка Великова и кани всеки, който обича традициите да ги навести и да потанцува с тях.

ABA1AC81-33FC-40E7-8618-D77E45AD2AFA

Завършва нашата разходка навръх Великден в две от красивите и много приветливи селца Добрина и Манастир. Хората, макар и малко там са усмихнати и си обичат родното място. Обичайте и вие вашите родни места и ни поканете, за да разкажем и за тях. Екипът на предаването Радио Варна представя за селото – Нина Милошевич, Данчо Вълков и Герасим Старчев, ви пожелават светли и щастливи Великденски дни!

Подобни новини

Вашият коментар