Ученичка от Девня намери пълен портфейл, но не си го прибра

Ученичка от Девня намери пълен портфейл, но не си го прибра

снимка: devnyanews.blogspot.bg/
Петокласничката Айлин Ферад от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – град Девня  намери портфейл, пълен с пари, и не се поколеба да постъпи честно. Това разказа пред „Девня нюз“ една от учителките на момичето –  г-жа Живка Валентинова, която ѝ е преподавала в началния курс на обучение.
По време на пролетната ваканция група ученици и техните учители тръгнали от кв. „Повеляново“ на екскурзия за замъка в село Равадиново. Сядайки в автобуса, Айлин забелязала на седалката портфейл. Отворила го и видяла, че вътре има пари и лични документи, източник: devnyanews.blogspot.bg/.
Въпреки че в този момент около нея нямало други ученици и учители, Айлин веднага известила г-жа Валентинова за изгубената вещ и я предала. От своя страна педагожката разговаряла с шофьора, от когото разбрала, че преди това автобусът е превозвал служители на завода „Агрополихим“, с който транспортната фирма имала сключен договор. На тръгване за Равадиново водачът отбил автобуса на портала на предприятието и предал изгубената вещ.
Оказало се, че тя е собственост на инж. Галин Грозев – специалист по автоматизация и управление на химични процеси и торове, който в момента е в отпуск и е в Стара Загора.
„В портфейла ми имаше 200 лева, лична карта, шофьорска книжка и талон. От сърце благодаря на Айлин, на нейните родители и учители за начина, по който са я възпитали. Ако не беше предала портфейла ми, това със сигурност щеше да обърка плановете ми за отпуската“, разказа инж. Грозев.
Самата Айлин е будно и жизнерадостно дете с афинитет към българския език и  литературата, разказа началната ѝ учителка. Има две по-големи сестри – едната студентка в Икономически университет – Варна, а другата е продавач-консултант в кв. „Повеляново“. Майката и бащата на момиченцето са много съвестни хора, никога не са отсъствали от родителски срещи и винаги са участвали активно в различни инициативи на училището, разказа г-жа Валентинова.
“Мама и татко винаги са ми казвали, че не е толкова важно да съм отличничка, но че винаги трябва да постъпвам честно с хората, да не ги лъжа, да спазвам обещанията си и да помагам с каквото мога”, разказа малката Айлин, чието име означава “лунна светлина”.

Подобни новини

Вашият коментар