В Дубай ще тестват дигитални номера на колите

В Дубай ще тестват дигитални номера на колите

снимка: lifestyle.bg/

От създаването на автомобила преди повече от век концепцията на регистрационните табели на автомобилите не е еволюирала кой знае колко. Това е на път да се промени, поне ако съдим по нова идея, идваща от Дубай

Властите в емирството са решени да тестват нови “умни регистрационни табели”, което според информация на ВВС ще се случи още през последващия месец. От местната управа смятат, че монтирането на дигитални номера на колите ще подобри времето за реакция при спешни случаи, когато шофьорът е катастрофирал или автомобил е бил откраднат.

От друга страна, електронните регистрационни номера ще улеснят както собствениците на автомобили – при подновяване или смяна, така и работата на системите за магистрални такси, платено паркиране и други подобни, източник: lifestyle.bg/

Идеята обаче има и няколко тъмни страни.

По план табелите трябва да бъде вграден GPS предавател, което подбужда известни притеснения относно личното пространство на шофьорите.

Друг проблем е, че номерата могат да бъдат сменяни дистанционно от контролните органи, което пък означава, че системата може да бъде хакната и използванна за престъпни цели.

Предизвикателството пред технологията със сигурност ще са и климатичните условия, особено в Дубай, където температурите понякога надхвърлят 40 градуса по Целзий.

Подобни новини

Вашият коментар