Петък 13 – денят, който предизвиква трискаидекафобия

Петък 13 – денят, който предизвиква трискаидекафобия

Чували сте за поверието, че Петък 13-ти е ден, носещ неприятности и лош късмет. Може би дори вярвате в това. А знаете ли историята за Петък 13-ти? От къде всъщност идва тази нагласа, че точно този ден е лош за нас?

Това е едно суеверие. Точно като минаването под стълба или пресичането на черна котка през пътя ни, счупването на огледало и много, много други. Всъщност всичко това поддържа един страх. Страхът от числото 13, представете си има психологически термин – трискаидекафобия. Дори Наполен Хил в книгата “Да прецакаш Дявола”, принуждава Дявола да си признае, че суеверието е едно от оръжията му. Но това е друга тема, ще й отделим време друг път.

Нека се върнем към историята на прословутия “Петък 13-ти”.

Резултат с изображение за петък 13

Според библейски вярвания, числото е свързано с “Тайната вечеря” , на която са присъствали 13 гости, включително Христос. На тази вечеря, както може да видите историята в линка, присъствал предателят Юда, който бил 13-тият гост, а в петък е разпнат Иисус.

Също така в петък Ева е дала съдбовната ябълка на Адам и отново в петък Каин убива брат си Авел(първото братоубийство според Библията).


Един от най-популяризираните митове, опитващи се да обяснят произхода на суеверието от Петък 13-ти, произлиза от събитията в Петък 13 октомври 1307, когато стотици рицари тамплиери са били арестувани и изгорени във Франция.

Този мит привлича вниманието на обществеността, след като е бил използван от Дан Браун и сред други исторически писатели, и е бил разпространяван безкрайно от теоретици на конспирация, свързващи рицарите тамплиери с всичко, от Масонството до Свещения Граал.

Също така, древният код на Вавилон за Хамураби прескача номер 13 при вписването на законите. Египтяните смятат, че задгробния живот е 13-тата фаза на живота.

Петък, денят на първородния грях,  деня на смъртта на Иисус, в комбинация с 13 броя на стъпалата водещи до бесилката, броя на намотките на въжето, номера на картата на смъртта… Има безброй легенди за ужасяващи случаи на този ден, математически изчисления и какво ли още не.

Мнозина са изследвали и оспорвали митът за Петък 13-ти.

Резултат с изображение за петък 13

Така или иначе произходът на “злощастният” ден остава мистерия. Както казва проф. по психология Стюард Вийз, ако никой не се беше погрижил да знаем за всички тези случаи и това поверие, сигурно щяхме да живеем по-добре. Всяко суеверие, както споменах по-горе, всява някакво количество страх у нас, от който, разбра се, нямаме нужда.

Петък е петият ден от седмицата, а 13 е поредното число от месеца и нищо повече. Всичко случило се на този ден е абсолютно съвпадение. Просто някой е решил да нарочи деня. Може би пак всичко е въпрос за пари. За да се пишат книги свързани с Петък 13-ти или да се създават филми, ужаси. Знам ли… Впрочем, никой не знае.

Затова, насърчавам всички да приемете днешният ден, за ден като всички останали! А защо не и като късметлийски?

 

Автор: К.Арейби

 

Подобни новини

Вашият коментар