Светът остава без шоколад – в очакване на голямата сладка криза

Светът остава без шоколад – в очакване на голямата сладка криза

снимка: woman.bg/
Всички любители на шоколада, имате основателна причина да се притеснявате! Любимото ни изкушение е застрашено от изчезване.
Какаовите плантации ще изчезнат до 2050 година заради по-високите температури и като цяло по-сухото време, твърдят специалиститте. Учените вече са се заели с мисията да спасят любимия ни шоколад от изчезване – те дори разглеждат възможността да използват генномодиифицираща технология, наречена CRISPR, за да могат насажденията да издържат на новите предизвикателствa, източник: woman.bg/
Какаовите насаждения са много специфични – те могат да виреят в много ограничено пространство на 20 градуса северно и южно от Екватора, където температурите, дъждът и влажността са с постоянни стойности през цялата година. Половината от целия шоколад в света идва само от две страни в Западна Африка – Гана и Кот д’Ивоар. Именно тези територии обаче няма да са подходящи за отглеждане на шоколад през следващите няколко десетилетия.
Промяната на климата „ще премести“ какаовите насаждения към планинските райони, чието предназначение е съвсем различно. Именно заради тази прогноза учените от Калифорнийския университет, съвместно с компания Mars, разработват стратегия, за да спасят шоколада. Те вече отглеждат нови насаждения, които да могат да оцеляват въпреки променения климат. През септември компания Мars съобщи, че отпуска 1 млрд. долара за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Други бизнеси също полагат усилия и имат подобни инициативи. Дано дадат резултат, за да не изчезва любимият ни шоколад.

Подобни новини

Вашият коментар