106 години ТИТАНИК – Корабът, чийто дом завинаги остава океанът (СНИМКИ и ВИДЕО)

106 години ТИТАНИК – Корабът, чийто дом завинаги остава океанът (СНИМКИ и ВИДЕО)

“Титаник” – лайнерът, който на 10 април 1912г. в 12:00ч., от пристанището в Саутхемптън, отплава за първи и за съжаление, за последен път. Днес се навършват 106 години от потъването на величествения “Титаник”.

Възхваляван е с най-модерен дизайн за онова време. Дори влиза в списанията със статии, мнозина са на мнение колко съвременно оборудван е. Според някои хипотези именно заради този съвременен дизайн, “Титаник” е обречен от самото начало. Провъзгласеният за Олимпийски-клас лайнер, включва двойно дъно, 15 водонепроницаеми отделения с преградни стени оборудвани с електрически водонепроницаеми врати, които могат да се управляват индивидуално или едновременно с превключвател на моста. Корабът е обявен за “непотопяем”, а именно конструкцията на това водонепропусквателно отделение е бил критичният фактор при потъването на “Титатинк”.

Резултат с изображение за rms titanicdesign

 На лайнерът е имало повече от 3300 човека, включващи пасажери и екипаж. Лодките не са стигали за всички. “Титаник” е разполагал само с 16 спасителни лодки, плюс четири “сгъваеми”, които са стигали само за 1178 души.

През 1912г. “Титаник” е най-известният кораб в света (според мен все още е така) поради две причини, едната е както споменахме вече изумително съвременният дизайн, а другата е гибелта настъпила в ранните часове на 15 април.

Пасажери на кораба са били много високопоставени лица, заможни индустриалци и известни личности. Сред тях и изпълнителния директор на “White Star Line” (видна британска компания за корабоплаване) – Джоузеф Брюс, както и строителят на кораба – Томас Андрюс.

Най-богатият пътник е бил 29-годишният Джон Якоб Астор IV, наследник на семейното богатство на Астор, и съпругата му 18-годишната Мадлин Талмадж Форс.

Други забележителни пътници са възрастния собственик на Macy’s, Изидор Щраус и съпругата му Ида, индустриалецът Бенджамин Гугенхайм, придружен от любовницата си, камериерът и шофьорът му, както и вдовицата и наследница Маргарет “Моли” Браун, която е помагала да се поддържа спокойствие и ред, докато спасителните лодки се пълнят.

Свързано изображение

Служителите, участвали в изработката на Първа класа,  пътували във Втора класа заедно с академици, туристи, журналисти и други, които се радват на ниво на обслужване и настаняване, еквивалентно на Първа класа.

Най-голямата група пътници е била в трета класа – над 700, надхвърляйки другите две нива. Някои били платили по-малко от  20 долара, за да се качат на “Титаник”, който щял да ги отведе до Ню Йорк. 

3rd Class Cabin

И така… “Титаник” потегля за своето вечно плаване на 10 април. Четири дни корабът плава и акустира успешно на няколко пристанища.

Резултат с изображение за rms titanic southampton

Вечерта  на 14 април, плавайки по спокойни води, “Титаник” получава известия от други кораби за наличието на айсберги. Около 23:30ч е забелязано ледено тяло, показващо се над водата. Веднага се бие предупредителната камбана и капитанът заповядва, корабът да ускори и да обърне посоката. Лайнерът се удря странично в айсберга и ледени фрагменти се разпръскват по палубата. На пръв поглед, няма нищо смущаващо. Но водата крие своите тайнства, както тогава е скрила подводната назъбена част на айсберга, който прерязал 300-футовото дъно под корпуса на водолинията на кораба.

Следва обстойно оглеждане и оценяване на случая, когато Томас Андрюс заключва, че след час и 30 минути, корабът ще бъде на дъното на океана. Превишавайки прогнозата на Андрюс, “Титаник” остава на повърхността за около още 3 часа. Три часа изпълнени със страх, паника, смелост, малодушие и… смърт.

Свързано изображение

Така на 15 април, 1912г около 2:20 след полунощ, “Титаник” се скрива под водите на Атлантическия океан… завинаги.

Броят на жертвите надвишава 1500, сред които и българи.

1st Class Writing Room made up for passenger's luncheon

Зала за обяд – Първа класа

Библиотека – Първа класа

Barber Shop

Бръснарница

1st Class Parition Cafe

Кафене – Първа класа

Стая за пушачи – Първа класа

(След вечеря се пълнилна с богаташи на по скъпо питие и пура)

Басейн – Първа класа

(Единствената снимка на басейна, докато е пълен с вода. Фотограф е пасажерът Франк Брауни)

1st Class Turkish Baths

Хамам – Първа класа

1st Class Gymnasium

Зала за спорт – Първа класа

Working out in the Gym

Lawrence Beesley & female friend in the gym

Снимки в спортната зала направена от Франк Брауни

1st Class Grand Staircase

Познатото на всички ни фоайе

Hand Carved Mahogany Clock at the Grand Staircase

Часовник във фоайето

1st Class Main Kitchen

Кухнята на Първа класа

2nd Class Stateroom

Стая – Втора класа

2nd Class 2 Person State Room

Двойна стая – Втора класа

2nd Class Smoking Room

Зала за пушачи – Втора класа

Салон – Втора класа

Снимка: Франк Браун

2nd Class Aft Staircase

Фоайе – Втора класа

3rd Class Lounge

Салон – Трета класа

3rd Class Smoking Room

Стая за пушачи – Трета класа

3rd Class Dinning Room, F Deck

Ресторант – Трета класа

 

Автор: К.Арейби

Подобни новини

1 Comment

  1. Ми
    14.04.2018 at 19:07 Отговори

    По скоро утре. Днес от 23.40 започва началото на края.

Вашият коментар