Преяждането с тези храни може да ви убие

Преяждането с тези храни може да ви убие

снимка: profit.bg/

Има ли храни, които толкова много обичате, че бихте дали живота си за тях, само за да им се наслаждавате? Вероятно не.

Но пак може да не сте наясно колко ежедневни храни наистина биха могли да ви убият, ако ги консумирате в големи количества. И не става въпрос за екзотична риба или листата на отровно дърво, или партида говеждо месо със салмонела, източник: profit.bg/

Говорим за ежедневна храна в напълно нормално състояние, която всъщност може да бъде смъртоносна, ако я ядете в огромни количества.

Индийско орехче

Може да ви изненада фактът, че една от ключовите подправки в тиквеното лате има богата история на употреба като валута, лекарство, антидепресант, афродизиак и дори за аборти. Употребата на прекалено много от подправката води до странични ефекти включват замаяност, сухота в устата, повръщане, диария, недостиг на въздух.

Макар че смърт, причинена от индийско орехче, е изключително рядка, има два случая, при които субектите имат невероятно високи нива на мириститин – най-мощната съставка на подправката, в телата им, което показва, че са консумирали около 14 грама от нея (макар че има много случаи на хора, които консумират повече и се възстановяват след броени дни.)

Чушки

Може да обичате люти чушки, но помислили ли сте някога дали някоя от тях е достатъчно люта, за да ви убие? Капсаицинът е активната съставка, която дава лютивина на чушката.

При достатъчно високи дози може да забърза метаболизма и да причини възпаление на тъканите. Въпреки че високата доза може да ви убие, тялото е много по-вероятно да реагира чрез изпотяване, задъхване и повръщане дълго преди капсаицинът да доведе до фатални резултати.

Смитсониан съобщава за два случая на смърт при деца – след хранене или вдишване на високи нива на богати на капсаицин храни.

Захар

Смъртта от бонбони за Хелоуин? Това е чудесен дяволския сценарий, но знаете ли колко Хелоуин бонбони могат да убият възрастен човек? Отговорът – около 262 парчета от типичните за празника лакомства или малко над пет килограма захар.

Разбира се, тези забавни размери ще трябва да се консумират едновременно, за да може дозата захар да бъде токсична, тъй като тялото е способно само да разгради определено количество захар наведнъж.

В случай че сте мислили да опитате този теоретичен тест за себе си, това са около 20 000 калории от бонбони, които ще трябва да консумирате – много по-вероятно е да повърнете, преди да успеете да докажете, че теорията е вярна.

Маково семе

Още един друг убиец, който държите в кухненския шкаф. Макови семена, тези, които можете да използвате, за да направите любимите си кифли и сладкиши, също имат друга, по-известна употреба – те се използват за производство на хероин и опиум.

Докато поглъщането на нормални количества от самите семена е безвредно, опасността е за онези, които използват семената, за да направят домашен чай, който може да има опасни нива на естествения морфин и кодеин.

Въпреки че някои макови насаждения могат да бъдат по-смъртоносни от други поради варирането на концентрациите на морфин, не е невъзможно да се стигне до летален край при свръхголяма консумация на маков чай.

Семки от ябълки

Много хора изяждат цялата ябълка, до последната семка, но може би е добре да ги оставите. Семената на тези плодове съдържат цианогенни съединения, които се превръщат в цианид в организма. Необходими са около 143 ябълкови семена, които потенциално ще убият средния възрастен, или 18 ябълки. По-висок риск има при деца и домашни любимци.

Канела

Канелата, когато се консумира в големи количества и без течност, може бързо да изсъхне и покрие дихателните пътища на тялото, което доведе до кашлица, задушаване, запушване и дразнене в гърлото. Вдишването на канела на прах може дори да доведе до пневмония.

Подобни новини

Вашият коментар