Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: Много от сигналите за дупки по пътищата са за участъци, които са на територията на друга община или се поддържат от АПИ

Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: Много от сигналите за дупки по пътищата са за участъци, които са на територията на друга община или се поддържат от АПИ

Кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Инж. Иванов, какво е състоянието на общинската пътна мрежа след зимния сезон?
Деян Иванов: Общинската пътна мрежа на територията на община Белослав включва само три пътни отсечки. Едната пътна отсечка е участъкът, който свързва община Белослав и община Аврен, т.нар. път „Бялата вода“, където всяка година се провежда рали „България“. Този участък е с дължина 4 км. Предвижда се запълване на дупките по отсечката, отворили се след зимния сезон, като дейностите трябва да приключат до края на месец май заради провеждането на ралито в началото на юни. Втората отсечка на територията на общината е пътят от село Езерово към община Аксаково, която е с дължина 2 км. Това е пътят в най-лошо състояние на територията на общината. За съжаление частта, която е в община Аксаково, също е в лошо състояние. Този път започва да се ползва по-често заради заработването на ТЕЦ-а. 150 души работят в предприятието, като те са не само от Езерово и населените места на територията на община Белослав, но пътуват и от други селища. За този пътен участък имаме разработен проект и издадено валидно разрешение за строеж. Ще търсим различни институции или фондове, които да финансират дейностите. Тази отсечка се нуждае от цялостно асфалтиране. Третият четвъртокласен път на територията на община Белослав е отсечката от село Езерово до инсталацията за обезвреждане на твърд битов отпадък. Участъкът е общински от година и половина.
Фокус: А какво е състоянието на уличната пътна мрежа и колко средства за заделени в бюджета за запълване на дупки по общинска и улична мрежа?
Деян Иванов: Задоволително е състоянието на уличната пътна мрежа в община Белослав. Дължината на уличната пътна мрежа в региона е повече от 125 км. За изкърпване на дупки по пътната и улична мрежа в бюджета са заделени около 55 000 лева. Отсечката, която преминава през едната част на Белослав – кв. „Акации“, крайезерен път Варна – Девня, е в много лошо състояние. Дупките са в голяма част на територията на община Девня и това е път, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“. Много зачестиха спуканите гуми по този път. Надяваме се по него също да бъдат извършени ремонтни дейности, за да няма произшествия по тази пътна отсечка. Във връзка с множеството сигнали по отношение на пътната инфраструктура в региона бих искал да уточня, че много от сигналите са свързани с дупки по участъци, които са на територията на друга община или се поддържат от Агенция „Пътна инфраструктура“. В тези случаи Община Белослав не може да предприеме необходимите действия.
Фокус: Какво още предстои по отношение на пътната инфраструктура?
Деян Иванов: Предстои асфалтиране на пътя от Промишлената зона на Разделна към Девня или пристанище Варна – Запад. Това е най-кратката сухоземна отсечка, която обикаля канала и при затварянето на Аспарухов мост е най-краткият участък. Към днешна дата това е на 40% асфалтиран път с много дупки и кратери и на 60% черен път. Надявам се в края на лятото да се поздравим с нова пътна отсечка, по която шофьорите да пътуват безпроблемно. Пътят Варна – Белослав е асфалтиран преди около 4 години и е в добро състояние. Няма образували се дупки след зимния сезон. Имаме проблеми с пътната отсечка от Белослав към Разделна в участъка до затворническото общежитие. Агенция „Пътна инфраструктура“ е информирана за проблема. Имаме споразумение с Областно пътно управление да поддържаме отсечките от третокласната пътна мрежа, които минават през града. Сумата за преасфалтиране на тези участъци е 2 950 лева. С усилия на общината започна подмяна на знаци, където е необходимо, както и на вертикална планировка. Със служители на общинската администрация опресняваме пешеходните пътеки в населените места.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Подобни новини

Вашият коментар