Усещането Déjà rêvé – По-странно дори и от Déjà vu

Усещането Déjà rêvé – По-странно дори и от Déjà vu

Със сигурност, поне веднъж в живота си, сте изпитвали чувството, че вече сте преживяли нещо и го преживявате отново въпреки, че знаете, че няма абсолютно никакъв начин това да е така.

Фразата Déjà vu (Дежа вю) има френски произход и означава “вече видян”. Не е ясно точно защо ни се случва това. Различни изследвания са направени и до различни изводи е стигано – минал живот, изживяване извън тялото, подсъзнание, “заровено” желание и т.н.

Знаете ли, обаче, че съществува и Déjà rêvé (Дежа реви), което в превод означава “вече сънуван”.

7cd5f41e-d466-4ab5-8d0d-778ae0b56f1e

Ако някога сте имали усещането, че имате пророчески способности чрез сънищата си, не се притеснявайте – най-вероятно не можете да предвиждате бъдещето. Има научно наименование за това –  Déjà rêvé.

Може би се объркахте вече… какви сънища? Какво бъдеще? К’ви пет лева? Обяснявам:

Когато сте в дадена ситуация в реалния живот, за която имате усещането, че сте сънували преди и по някакъв начин сте предвидили това, а всъщност не сте, това е Déjà rêvé. Мислите, че сте сънували нещо, което никога не сте сънували.

Резултат с изображение за deja reve

Учени са доказали, че това чувство в никакъв случай не означава, че съществуват каквито и да било пророчески способности.

Според ново проучване, което е отбелязано върху медицинските доклади на пациентите с епилепсия от 1958 до 2015 г., реакциите на Déjà rêvé са често срещани след електрическа стимулация на мозъка, доста добър начин за лечение на епилептичните симптоми. Това предполага, че чувството е резултат от нещо, което се случва физиологично в мозъка.

Свързано изображение

Не става въпрос само за чувството, че си сънувал сегашна ситуация. Има и чувство, че в момента сънуваш.

Ако почувствате Déjà rêvé, трябва да знаете, че това е абсолютно нормално. Това усещане е безвредна игра на мозъка.

 

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар