Забраненият ориз – Ползи за здравето

Забраненият ориз – Ползи за здравето

Въпреки, че не е особено популярен, черният ориз, известен още като “забраненият ориз”, е древен зърнен продукт, който има впечатляващи ползи за здравето.

В Древен Китай, черният вариант на ориза е бил консумиран от множество китайци за подобряване на бъбреците, стомаха и черния дроб, докато благородници не завладяват зърното и го забраняват за обществено потребление. Черният ориз се превръща в имот за царството и богатите само в Древен Китай. Продължава да се обработва, но само за елитните класове, в ограничени количества и под строго наблюдение. На обикновените хора е забранено да го отглеждат или консумират. От там получава своя много известен етикет – забраненият ориз. Днес черният ориз вече не е забранен и можем да го открием в повечето магазини за здравословни и био храни.

Резултат с изображение за black rice bio food

Не само, че е богат на мощни антиоксиданти, а съдържа и диетични фибри. За хората, които се борят със затлъстяването, черният ориз е най-добрият вариянт за консумация на ориз. Съдържанието на фибри дава чувство на ситост, като по този начин претовратява преяждането.

Притежава противовъзпалителни свойства, може да помогне в спирането на развитието на диабет, рак и сърдечни заболявания. Освен всичко, спомага за мозъчната активност. Фибрите служат, за да не се повдига нивото на кръвната захар. Черният ориз е отличен източник на желязо. Така хора, които не ядат месо, могат да направят чудесен избор именно с този вид ориз, за да си набавят желязо и протеини.

Свързано изображение

Тъмният му цвят е доказателство за съдържанието на антиоксиданти в черния ориз, също както при къпините и боровинките.Черният ориз също важен антиоксидант – витамин Е, който е полезен за очите, кожата и имунитета.

Черният ориз е чудесна гарнитура за риби и меса, както и често използван продукт за ризото.

Резултат с изображение за black rice with fish

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар