88% по-голям риск от инсулт при пушачите

88% по-голям риск от инсулт при пушачите

Не знам дали осъзнавате колко много е 88%, но това е научно доказано. Колкото повече цигари пушите, толкова повече ускорявате крачките към мозъчен удар.

Резултат с изображение за smoke cigarette

Със сигурност сте чували или имате близки, които са преживели инсулт. За съжаление дори някои не успяват да го преживеят…

Всъщност инсултът е свързан с остро нарушение на кръвообръщението в мозъка, което води до различна степен поражения върху мозъчната функция. Както сигурно сте чували, цигарите са една от причините за стесняване на кръвоносните съдове, което намалява наличието на кислород в отделните тъкани и затруднява циркулацията на кръвта.  При пушачите всички тези рискове са с 88% по-големи и към това сочи съвсем скоро проведено изследване от американски учени.

Резултат с изображение за smoke cigarette

В изследването били включени 615 мъже, между 15- и 49-годишни, които са прекарали инсулт, както и 530 здрави мъже в същата възрастова група. Изследваните лица били разделени на три групи – пушачи, бивши пушачи и такива, които никога не са пушили.

Резултатът от изследването показва, че рискът от инсулт нараства, спрямо това, колко цигари се пушат на ден. Като разбира се, колкото повече цигари се пушат, толкова повече се качва процентът от риск за мозъчен удар.

 

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар