Как да се отървем от стриите

Как да се отървем от стриите

Между 50% и 90% са жените, които имат стрии. Почти няма жена, която да не страда от това. Стриите са причина за понижено самочувствие. Ех, само да можеше да размахаме една магическа пръчица и да се отървем веднъж завинаги от грозните стрии.

Магически пръчици не съществуват, но съществуват методи, които с настояване могат да постигнат магически ефект. Е, на 100% няма как да изчезнат, но поне да се заличат максимално. Дерматологът д-р Акаван казва, че за да променим облика на кожата си е необходимо да организмът ни да произведе колаген.

Най-горният слой на кожата се нарича епидермис, а вторият слой е дермата, който съдържа снопчета колаген. Някои хора имат генетично дебела кожа с много еластичност, докато други имат по-малко, което ги прави по-склонни към образуване на стрии. Както се знае, стриите се появяват след рязко напълняване или отслабване. Това е така, защото когато внезапно кожата се разпъне, тя опъва колагенните връзки, които се разкъсват.

Резултат с изображение за stretch marks

Разпъването на кожата може да следствие от пубертета, бременност, бързо натрупване на тегло или увеличаване на мускулната маса. Ако кожата не е генетично по-еластична, появата на стрии е сигурна. Както казахме, появят ли се стрии няма как да се отървем напълно от тях, но можем да вземем превантивни мерки и да си набавяме необходимото количество колаген, което ще възпрепядства появата им.

Безумно много кремове сме срещали, свързани точно с този проблем. Но колко от тях са ефективни? Дерматолози  препоръчват тези със ретиноиди – съставки, производни на витамин А, наричани “фонтан на младостта”. Но ВНИМАНИЕ – абсолютно забранени са за бременни жени. Има голяма вероятност да навредят на плода.

Обикновено ретиниловите кремове се използват за борба с бръчки. След като имат ефект върху тях, със същия успех се използват и срещу стрии. Изграждат колаген, който заздравява колагеновите връзки. Тези кремове не работят превантивно. Те се използват след като вече сте получили “щети” върху кожата си, за да я подобрят до някаква степен.

В проучвания след третиране с лазер, пациентите са показали подобрение на появата на стрии между 50 и 75%. Лазерът буквално мами клетките. Без да причинява никаква вреда, той пуска сигнали с вибрационна енергия, така клетките “мислят”, че са ранени. Това причинява естествения процес на изцеление на тялото , като задейства клетките да освобождават всички химикали, от които се нуждаят, за да създадат нов колаген в тази област.

Резултат с изображение за stretch marks

Тъй като лазерът е скъп и не всеки може да си го позволи, дерматолозите прилагат и друг метод за подобряване на стриите. Инвазивно лечение, което действа върху всякакъв цвят кожа, тъй като не предизвиква хиперпигментация. Кожата се продупчва от микро-иглички, това подобно на лазера задейства производството на колаген от организма.

Премахването (до колкото е възможно) на стриите е дълъг процес. Изисква голяма доза търпение, преди даде желания резултат.

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар