Зюмбюл отглеждане в домашни условия

Зюмбюл отглеждане в домашни условия

Зюмбюлът е едно от най-красивите и най-обичани цветя през пролетта. Не случайно името му идва от името на невероятно красивия юноша Хиацинт (Hyacinthus) от гръцката митология. Ето по-долу няколко важни съвета за отглеждане.

Зюмбюл отглеждане в домашни условия

Запазете няколко луковици за форсиране. Така ще имате цъфнали зюмбюли вкъщи. Форсирането на зюмбюлите е лесно като се използват специални стъклени чаши за луковици, където корените им се развиват във вода. Можете също така да засадите зюмбюлите и в обикновени саксии, стига да можете да ги засадите достатъчно дълбоко.

Стъпки за форсиране на зюмбюл:
1. Поставете луковците на зюмбюла в хладилник за 8-10 седмици (освен ако не сте закупили луковици, които вече са били охлаждани).
2. Поставете луковицата в стъклената чаша с плоската част надолу, като водата само леко докосва луковицата отдолу. Съхранявайте така поставената луковица на студено тъмно място докато не видите добре развити корени във водата и стъблото с пъпката, показало се на 7-8 см от луковицата.
3. Когато се появи стъблото с пъпката преместете луковицата на слънчево място и наблюдавайте нивото на водата.

След няколко седмици ще се радвате на красиви цветове. Поради това че форсираните цветове взимат цялата сила на луковицата, можете да изхвърлите луковицата след като прецъфти.

източник: zajenata.bg/

Подобни новини

Вашият коментар